Trener Halimić nakon historijskog uspjeha kadeta: BiH može i do finala

tačno.net
Autor/ica 27.8.2014. u 09:55

Trener Halimić nakon historijskog uspjeha kadeta: BiH može i do finala

Nakon što je danas kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila historijski uspjeh, plasiravši se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Latviji pobjedom protiv Litvanije rezultatom 89:80, selektor bh. kadeta Emir Halimić za Anadolu Agency (AA) je izjavio kako je ovo veliki uspjeh za ovu mladu generaciju, ali i za cijelu BiH

“Mislim da je ovo jedan veliki uspjeh za ovu generaciju i da su djeca to zaista zaslužila. Ovo je veliki uspjeh za cijelu BiH. Poslije dvije pobjede protiv Hrvatske i Grčke, te utakmice s Latvijom, koju smo isto trebali pobijediti, međutim malo smo posustali na kraju, onda je došla Litvanija koja je uvijek među najboljih pet u Evropi. To je jedan ogroman uspjeh za nas trenere i za djecu koja su silno htjeli da prođu, i na kraju smo eto nagrađeni za to”, kazao je Halimić.

On ističe kako će mladi bh. košarkaši pokušati nastaviti s nizanjem uspjeha, dodajući da bi se tako mogli naći i u samom finalu Evropskog prvenstva.

“Sljedeću utakmicu igramo s Francuskom, koja je bila prva u grupi. Mi se sigurno nećemo predati, a Francuzi su favoriti čitavog prvenstva. Međutim, djeca su sada dobila dodatni motiv i želju da probamo napraviti iskorak. Nećemo se zadovoljiti s ovim, pokušat ćemo otići još dalje. Ja da ne vjerujem da ekipa može do polufinala i finala, ne bih ni radio ovaj posao, mislim da oni to mogu. Sutra ćemo iskoristiti priliku da se odmore i ja se nadam da će biti spremni sto posto. Nećemo se lako predati sigurno”, rekao je bh. selektor.

Podsjeća da je ovo najveći uspjeh mladih košarkaša BiH nakon rata, dodajući kako je sve krenulo s pokretanjem omladinskih selekcija.

“Ovo je stvarno najveći uspjeh mladih košarkaša u BiH poslije rata. Ovo je krenulo prije dvije-tri godine, pokrenule su se omladinske selekcije. Mi imamo potencijal i ima djece u cijeloj BiH koja znaju da igraju košarku i to ćemo iz godine u godinu dokazivati i glavno je da će ta djeca biti novi Teletovići i novi asovi koji će braniti boje naše zemlje u svijetu”, poručio je Halimić.

Inače, utakmica protiv Litvanije završila je rezultatom 89:80 dok je prvo poluvrijeme također završeno rezultatom 47:46 u korist bh. tima.

Najefikasniji u selekciji BiH bio je Džanan Musa s 37 poena, Ammar Gegić je upisao 24, a Sandro Antunović 14 poena. U ekipi Litvanije Sedekerskis je postigao 19 poena.

tačno.net
Autor/ica 27.8.2014. u 09:55