Tuka, Cerić i Čeprkalo upisuju debitantske nastupe na Olimpijskim igrama

tačno.net
Autor 12.8.2016. u 08:50

Tuka, Cerić i Čeprkalo upisuju debitantske nastupe na Olimpijskim igrama

Bosna i Hercegovina je na Olimpijske igre u Rio de Janeiro poslala 11 sportista. Tatjana Đekanović, Amina Kajtaz, Damir Džumhur i Mirza Bašić okončali su svoje učešće tako da sada imamo sedam takmičara koji trebaju nastupiti u Riju. Danas na svoja “borilišta” izlaze atletičar Amel Tuka, džudistkinja Larisa Cerić i plivač Mihajlo Čeprkalo.

Amel Tuka – utrka na 800 m (15:10 sati)

Naš najbolji atletičar i sportista u kojeg polažemo najveće nade na Olimpijskim igrama Amel Tuka nastupa u prvoj kvalifikacionoj grupi za plasman u polufinale utrke na 800 metara. Njegova konkurencija bit će Boris Berian (SAD), Žan Rudolf (Slovenija), Kleberson Davide (Brazil), Ayanleh Souleiman (Džibuti), Antoine Cakeme (Burundi), Musa Hajdari (Kosovo) i Kipchichir Abraham Rotich (Bahrein).

Utrka počinje danas u 15:10 sati po našem računanju vremena. Postoji ukupno sedam kvalifikacionih grupa, a plasman u polufinale ostvarit će po tri najbolja takmičara iz svake grupe te dodatna tri takmičara s najboljim vremenom.

Larisa Cerić – džudo (16:00 sati)

Najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić nastupit će u 16:00 sati u kategoriji +78 kg. Protivnica naše takmičarke bit će Tunižanka Nihel Cheikh Rouhou koja spada među najbolje džudistkinje svijeta. Cerić se ne želi zamarati plasmanom, ali je poručila da će pokušati izvući najbolje. Larisin trener Branislav Crnogorac vjeruje u pobjedu, ali podsjeća da je Tunižanka izuzetno teška protivnica, što pokazuje i podatak da zauzima šesto mjesto na svjetskoj rang-listi.

Mihajlo Čeprkalo – plivanje u disciplini 1.500 m slobodnim stilom (18:40 sati)

Čeprkalo će se takmičiti u plivanju u disciplini 1.500 metara slobodnim stilom i nastupit će danas u 18:40 sati po našem računanju vremena. Naš takmičar će nastupiti u prvoj kvalifikacijskoj grupi, a konkurenciju mu čine Wesley Roberts (Cookov otok), Matt Hutchins (Novi Zeland), Oussama Mellouli (Tunis), Welson Sim (Malezija) i Felipe Tapia (Čile). Postoji ukupno šest kvalifikacijskih grupa u kojima je raspoređeno 46 takmičara. Prolaz u finale ostvarit će najboljih osam takmičara.

Mihajlo je naš najmlađi takmičar na Olimpijskim igrama i drugi je najmlađi takmičar od svih koji će nastupiti u disciplini 1.500 metara slobodnim stilom u muškoj konkurenciji. Čeprkalo je rođen 9. juna 1999. godine.

Klix.ba

tačno.net
Autor 12.8.2016. u 08:50