Tužna realnost bh. košarke: Ti si kriv, a kriv sam i ja, sad kad smo pali, nek nacija zna

tačno.net
Autor 12.9.2016. u 09:40

Tužna realnost bh. košarke: Ti si kriv, a kriv sam i ja, sad kad smo pali, nek nacija zna

Kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirza Teletović to je mogao shvatiti sinoć. Ili danas. Isto važi i za selektora Damira Mulaomerovića. I za sve nas.

Vatra počela gorjeti 2014. godine

Za one koji manje poznaju subjekte – Enes Trnovčević je košarkaški menadžer koji u svojoj agenciji ima nekoliko igrača koji su mogli igrati za Bosnu i Hercegovinu, ali igraju za Tursku (Emir Preldžić) i Sloveniju (Alen Omić, Mirza Begić i Hasan Rizvić). Reklo bi se da je veliki patriota.

Jusuf Nurkić je najveći dragulj bh. košarke i centar Denver Nuggetsa. Njegov menadžer je Enes Trnovčević za kojeg se smatra da je autor Nurkićevih statusa na Facebooku .

Harun Mahmutović i Dino Konaković su bivši generalni sekretar i bivši predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Sa njima je uspješan posao radio i Igor Stojanović, bivši direktor svih košarkaških selekcija. Pod njihovim vodstvom bili smo jedna od devet evropskih zemalja (BiH, Španija, Francuska, Italija, Grčka, Turska, Litvanija, Hrvatska i Srbija) sa svim muškim selekcijama (U16, U18, U20 i seniori) u A diviziji pri čemu smo osvojili evropsko zlato sa kadetskom reprezentacijom, dok su juniori bili četvrti u Evropi. To su činjenice.

Ponajviše zbog neslaganja i prepucavanja sa Trnovčevićem i Nurkićem, prethodno navedeni trio napustio je Savez, a nedugo nakon njih otišla su i tri člana iz reda hrvatskog naroda (potpredsjednik Saveza Miro Gugić te članovi Upravnog odbora Mladen Alpeza i Darinko Mihaljević). Novi predsjednik je Aleksandar Fulurija, dok je na mjestu generalnog sekretara Dubravko Barbarić. Pod njihovim vodstvom kadetska reprezentacija je kao branilac titule u A diviziji ispala u B diviziju, selektor zlatnih kadeta iz Kaunasa Josip Pandža više ne vodi nijednu selekciju (čeka se odluka UO o eventualnom nastavku saradnje), a na mjesto selektora A tima kao nasljednik Ace Petrovića, pa zatim i Duška Ivanovića, doveden je Damir Mulaomerović, čovjek koji je svojevremeno kao jedan od najboljih playmakera Evrope nastupao za reprezentaciju Hrvatske umjesto za BiH (pamti se kako je igrao protiv BiH i kako ga je dupke puna Skenderija dočekala). Uz sve to, mjesto u Upravnom odboru dobio je Vinko Batinić, čovjek čiji je sin Josip igrao za omladinske selekcije Hrvatske. I to su činjenice.

Šuti i trpi

Mirza je organizovao sopstvenu press konferenciju, opisao situaciju iz svog ugla, iznio dio “prljavog rublja” i pomirio se sa Džananom Musom.

Uslijedio je “one man show” selektora Damira Mulaomerovića. “Kad je Mirza potegao obarač, potegnut ću i ja”, otprilike je bila vodilja našeg selektora. Uslijedilo je iznošenje ostatka od “prljavog rublja” i poruka da Teletović neće putovati u Švedsku protiv koje igramo u srijedu.

I Mirza i Damir su tako postali odraz većine, jer ono što se sada dešava u Košarkaškom savezu BiH, ne razlikuje se mnogo od dešavanja na koja samo navikli u historiji ovog saveza ni u historiji ni u sadašnjosti ostalih saveza u ovoj zemlji. Svima je jedna osobina zajednička – kad balon pukne svi pričaju, a dok se balon puše, svi šute i čekaju da se sve samo od sebe popravi.

Incident koji mora otvoriti oči

Istina je da se Mirza kao jedan od najuspješnijih sportista u historiji ove zemlje i kao kapiten reprezentacije BiH nije smio ponijeti onako bez obzira na postupke Džanana Muse. Istina je i da je Džanan Musa zaboravio da je najmlađi igrač na terenu, da nije punoljetan i da je pred njim još mnogo znoja.

Istina koju Mirza, ali i svi sportisti ove zemlje moraju prihvatiti je da je učinak od pet pogođenih trojki iz 16 pokušaja loš učinak. Da takav učinak ne pomaže timu i od toga se ne smije bježati. Ovdje dolazimo do jako osjetljive, ali i jako bitne teme. Kada Mirza Teletović ili bilo ko drugi napravi veliki uspjeh i bude okićen najljepšim epitetima zar je problem ako neuspjeh izazove kritiku ili se okarakteriše onim što jeste – neuspjehom? A ovdje ne govorimo o epitetima koje plasiraju komentari čitalaca ili statusi po društvenim mrežama, nego mediji.

U slučaju košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, na obje press konferencije nakon sinoćnjeg poraza od Rusije, selektor Damir Mulaomerović je okrivio sarajevske medije za stvaranje negativne atmosfere i velikog pritiska, a sličan stav zauzeli su i igrači. Naravno, aludira se na sporni snimak sa proslave rođendana Jusufa Nurkića.

Alibi su mediji, a imamo katastrofalne brojke

Mediji, dakle, toliko ne mogu biti krivi i zaslužni čak i da su htjeli. Ovdje je krivica bježanje od istine i tišina. Jer, govoreći konkretno samo o portalu Klix.ba, tekstovi koji su aludirali na proslavu rođendana u sebi su sadržavali podatke o tome koliko smo odigrali pripremnih utakmice za razliku od Rusije i Švedske, naših konkurenata u kvalifikacijama. Međutim, i selektor i Savez i igrači tekstove su shvatili kao ismijavanje proslave i muzičke numere, a zaboravili su odgovoriti na pitanje zašto smo, svjesni nedostataka u ekipi, činjenice da podmlađujemo reprezentaciju te snage protivnika, dopustili sebi ležerno spremanje za kvalifikacije.

Nakon Eurobasketa 2017. godine, naredni Eurobasket će biti 2021. godine

Taj način i ta koš-razlika otkrivaju koliko su kvalitetno odrađene pripreme i pokazuju da izgovora nema. A izgovori su bili: “Odradili smo treninge bez incidenta”. Valjda onda, analogno tome, jedan vozač Formule 1 nakon što utrku završi na posljednjem mjestu, može kazati da je njegov bolid besprijekorno radio tokom cijele utrke, da ga nije slupao i da se nije gasio.

Kada bismo svi više ukazivali na neupitne pogreške, a počinioci pogrešaka iskreno prihvatali krivicu i kada ne bismo pričali kad “sat otkuca”, možda bi nam svima bilo bolje.

Ovako, došli smo u situaciju da je naš najuspješniji kolektivni sport, što je košarka, doveden na stub srama. A naredni Eurobasket, nakon ovog koji ćemo, nažalost i po svemu sudeći propustiti, odigrat će se 2021. godine, jer smotra najboljih selekcija Evrope neće se održavati svake dvije godine kao do sada, već svake četiri godine. Tada će, recimo, kapiten Mirza Teletović imati 35 godina.

U jeku rata 1993. godine naša reprezentacija je izborila četvrtfinale na Evropskom prvenstvu, posljednji Eurobasket propustili smo 2009. godine, imali smo prvake Evrope i u muškoj (Bosna) i u ženskoj (Jedinstvo Aida) konkurenciji, do jučer imali zlatne kadete, vrhunske selektore, a danas smo u jarku. Sve zbog nemara, šutnje i nesposobnosti. I niko drugi nije kriv. Jarak smo sami iskopali.

tačno.net
Autor 12.9.2016. u 09:40