U deset koraka do dodatnih kvalifikacija: Kako smo izborili baraž?

tačno.net
Autor/ica 14.10.2015. u 11:33

U deset koraka do dodatnih kvalifikacija: Kako smo izborili baraž?

Pobjedom protiv Kipra nogometna reprezentacija BiH treći put je izborila plasman u baraž. Izabranici Mehemeda Baždarevića osvojili su treće mjesto na tabeli grupe B, iza Belgije i Velsa, sa 17 bodova.

Analizirali smo kako su Zmajevi stigli nadomak kontinentalne smotre koja će se naredne godine održati u Francuskoj.

Sušić osvojio dva, Baždarević 15 bodova

Godinu dana nakon Mundijala u Brazilu navijači su se nagledali loših i neočekivanih rezultata našeg državnog tima. Nakon poraza od Izraela 3:0 svlačionica je tonula do samog dna.

Taj poraz presudio je Safetu Sušiću koji je započeo kvalifikacije. Reprezentaciju je vodio u četiri utakmice i osvojio dva boda. Mehmed Baždarević je nastavio kvalifikacioni put i u šest mečeva bio je na klupi najpopularnije bh. selekcije. Uprkos svemu, Zmajevi idu dalje. Aktuelni selektor osvojio je 15 bodova (pet pobjeda i jedan poraz).

Porazom od Kipra otvorili kvalifikacije

No, krenimo redom.

Neočekivan poraz u Zenici od Kipra (1:2) na otvaranju kvalifikacija imao je dugotrajno djelovanje. Poljuljano je povjerenje, ali su kvalifikacije nastavljene s optimizmom. U toj utakmici Pjanić u posljednjoj minuti nije iskoristio jedanaesterac.

Mjesec dana poslije poraza od Kipra Zmajevi su gostovali Velsu. Utakmica je okončana rezultatom 0:0, što je bio zadovoljavajući ishod. Na planu samopouzdanja, to je bio važan faktor. Tri dana poslije u Zenicu je na megdan stigla Belgija. U jednoj izvanrednoj utakmici bh. selekcija je odigrala kvalitetno. Semafor je na kraju pokazivao 1:1, premda su pobjedi bili bliži izabranici tadašnjeg selektora Safeta Sušića. Ipak, loša reakcija golmana Begovića omogućila je gostima osvajanje boda.

Poniženje u Izraelu donijelo potrese

U novembru 2014. godine bh. selekcija je gostovala u Izraelu. Sramotan poraz od 3:0 bio je presudan te novembarske noći Safetu Sušiću. Nekadašnji igrač tima sa Koševa i PSG-a, čovjek koji je sa Zmajevima izborio odlazak na Mundijal, nekoliko dana nakon debakla u Izraelu je dobio je otkaz. Od mogućih 12, osvojena su skromna dva boda. Čelnici NSBiH smijenili su Papeta, a mnogi kandidati željeli su nastaviti kvalifikacije sa bh. timom. Izbor je na kraju pao na prvog kapitena bh. reprezentacije – Mehmeda Baždarevića.

Svoj debi na klupi imao je u Andori u martu ove godine. Zmajevi su slavili 3:0 i ostvarili prvu pobjedu u kvalifikacijama. Okršaj u junu s Izraelom u Zenici donio je puno optimizma. Trijumf od 3:1 vratio je vjeru da se naš nacionalni tim može boriti za drugu ili treću poziciju. Optimizam je rastao i s nestrpljenjem se čekao dvoboj s Belgijom i Andorom u septembru.

Pobjeda nad Velsom odškrinula vrata baraža

Crveni đavoli rutinski su slavili u Briselu rezultatom 3:1, iako su Zmajevi poveli golom Džeke.

Tri dana poslije poraza u Briselu u Zmajevo gnijezdo stigla je Andora. Pobjeda od 3:0 pala je u sjenu nesportskog poteza Muhameda Bešića koji je opravdano dobio crveni karton. Bilo je jasno da neće igrati posljednje dvije kvalifikacione utakmice. Selektor Baždarević je naglasio kako će u utakmicama protiv Velsa i Kipra nastupati najbolji, oni koji će igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti.

Zmajevi iz Velsa poraženi su 10. oktobra ove godine u Zenici. Utakmicu je obilježilo nekoliko poteza, sjajna taktička postavka selektora Baždarevića i vrhunske izmjene. Na poluvremenu je ostavio Spahića (zamijenio ga je Cocalić) koji je imao žuti karton. U 61. minuti je u igru ubacio Milana Đurića koji je deset minuta poslije postigao pogodak, a u sudijskoj nadoknadi je asistirao Ibiševiću za drugi gol. Vrata baraža bila su odškrinuta. Trebala nam je pobjeda nad Kiprom koja je ostvarena sinoć. Bilo je 3:2 za BiH, a trijumf je ostvaren na teži način od očekivanog. Iako su Zmajevi u baražu, utakmica u Nikoziji pokazala je da ima dosta pukotina u odbrani i da će stručni štab imati pune ruke posla.

Ovdje treba spomenuti i ljude koji su u stručnom štabu zajedno s Baždarevićem. Enver Lugušić, Igor Janković, Dragan Perić i Stephane Gilli odradili su dobar posao. Suparnici su analizirani do najsitnijih detalja i bh. reprezentativci znali su vrline i mane svojih protivnika. Vjerujemo da će tako biti i u baražu.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 14.10.2015. u 11:33