Ulica New Yorka postaje Put Muhammada Alija

tačno.net
Autor/ica 8.6.2016. u 09:19

Ulica New Yorka postaje Put Muhammada Alija

Ali se osam puta borio u ringu u Madison Square Gardenu, dvorani blizu navedene ulice.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio objavio je u utorak kako je dio 33. ulice Manhattan nedaleko od poznate dvorane Madison Square Gardena preimenovan u „Put Muhammada Alija“, u čast boksera koji je umro u petak u 74. godini.

Čelnik američkog grada je, prenosi se u saopćenju, odluku koja je za sada privremena, obrazložio činjenicom kako se Ali osam puta borio u ringu u Madison Square Gardenu, ali i željom da se oda priznanje „aktivisti“ koji će u petak biti ukopan u Louisvilleu, u Kentuckyju.

U „najslavnijoj dvorani u svijetu“, kako je nazivaju vlasnici, 8. marta 1971. godine se odigrala „borba stoljeća“ između bivšeg Cassiusa Clayja i Joea Fraziera u kojoj je Ali doživio prvi poraz u profesionalnoj karijeri, nakon 31 uzastopne pobjede.

Gotovo tri godine poslije, „Najveći“, kako je sebe nazivao, u istoj dvorani se odužio Frazieru za poraz u revanšu 28. januara 1974. godine.

Privremeno preimenovanje

Ovo preimenovanje ulice je tek privremeno. Da bi bilo konačno, mora ga potvrditi gradska skupština i potpisati gradonačelnik. Za sada ništa nije učinjeno u tom smislu, dodaje glasnogovornica gradske uprave za AFP.

„Muhammadu Aliju se čitav svijet divio zbog načina na koji se držao svojih načela, njegove vjere i zalaganja za mir i snošljivost“, rekao je Richard Gottfried, zastupnik koji je u parlamentu države New York nadležan za okrug u kojemu je i Madison Square Garden.

„Razumljivo je da New York, svjetska prijestolnica, mora odati počast Muhammadu Aliju, istinskom svjetskom prvaku“, rekao je.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor/ica 8.6.2016. u 09:19