United nikad ne gubi – samo nekad ne stigne pobijediti

Autor/ica 13.11.2012. u 17:59

United nikad ne gubi – samo nekad ne stigne pobijediti

 

U moru zanimljivosti koje svakodnevno izbacuje Opta, vodeća europska kuća za obradu statističkih podataka u nogometu, jedan posebno bode oči. U dosadašnjem tijeku sezone engleske Premier lige, klubovi su 29,4 posto svih bodova osvojili u utakmicama u kojima su gubili, odnosno morali stizati zaostatak.

Samo po sebi to malo govori, ali ako znate da je taj postotak daleko veći nego ikada prije (2011./12., primjerice, bio je svega 19,2), onda ima smisla što su neki engleski analitičari ovu već prozvali ‘sezonom preokreta’. Naravno, još je prerano za donošenje takvih zaključaka, ali podaci izdašno potkrepljuju dojam da u Premiershipu ‘nikad nije gotovo dok nije gotovo’.

Prema očekivanjima, momčad koja se najčešće vraća nakon zaostatka je Manchester United. Pet od svojih devet pobjeda u ligi United je ostvario nakon što je morao stizati zaostatak. U Ligi prvaka Fergusonova momčad nije gubila jedino u prvoj utakmici protiv Galatasaraya, koju je dobila 1-0; u preostale tri utakmice (s Clujom i dvaput s Bragom) do pobjede je došla nakon što je suparnik poveo. U onoj nezaboravnoj utakmici Liga kupa protiv Chelseaja, Crveni vragovi su čak tri puta odlazili u rezultatski zaostatak, ali su na kraju pobijedili 5-4.

Sveukupno, u sva tri natjecanja, Manchester United je dosad odigrao 17 utakmica i pobijedio u 15; čak 9 od tih 15 pobjeda (60 posto) izboreno je iz ‘gubitničke pozicije’!

Povratci iz naoko izgubljenih situacija karakteristični su za United još barem otkako je momčad osvojila naslov europskog prvaka u onoj infarktnoj završnici protiv Bayerna 1999., kada su Teddy Sheringham i Ole Gunnar Solskjær u 103 nevjerojatne sekunde poraz pretvorili u pobjedu. Nebrojeno puta prije, a pogotovo poslije toga, momčad je preokretala rezultat, više nego itko drugi. Ti preokreti nisu uvijek toliko dramatični, ali čak i kada gubi s dva gola razlike – kao u posljednjem kolu protiv Aston Ville – suparnici znaju da se ne mogu nimalo opustiti, jer Fergusonovi momci se vrlo, vrlo često vraćaju. Kao što su učinili i protiv Aston Ville, kad je Chicharito tri minute prije kraja pogodio za pobjedu.

U Engleskoj sudačku nadoknadu već odavno zovu ‘Fergie time’, a spomenik Sir Alexu koji će uskoro biti otkriven na Old Traffordu prikazuje ga u prepoznatljivoj pozi, kako gleda na sat. Prošlog tjedna legendarni je menadžer proslavio 26. godišnjicu na Unitedovoj klupi. Možda i najveće postignuće njegove karijere je to što je uspio usaditi svojim igračima taj pobjednički mentalitet, snagu da do kraja ustraju i nikad se ne predaju.

Vjerojatno je to najbolje sažeo bivši engleski izbornik poznat pod nadimkom ‘Wally-with-a-Brolly’. Steve McClaren, prozvan tako kad je one večeri na Wembleyu stajao s kišobranom i tupo buljio poslije Petrićevog pogotka za hrvatskih 2:3, jednom je rekao: ‘Manchester United gotovo nikad ne gubi – samo ponekad ne stigne pobijediti…’.

 

izvor: tportal

Autor/ica 13.11.2012. u 17:59