US Open: Janko predao Novaku

Autor/ica 9.9.2011. u 11:42

US Open: Janko predao Novaku

Ako se Radmilo Armenulić ne seća da je u poslednjih nekoliko godina video bolje odigrana dva seta, treba mu verovati.

Akteri su Janko Tipsarević i Novak Đoković, četvrtfinale US Opena, poslednjeg gren slema u sezoni – i prvog gren slema na kom se u toj fazi takmičenja sastaju dva igrača iz Srbije.

Novak Đoković je prethodno pobedio Konora Nilanda, Karlosa Berloka, Nikolaja Davidenka i Aleksandra Dolgopolova. U sva četiri meča pokazao je izuzetnu superiornost i izvarednu koncentrisanost i u trenucima kad mu nije išlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Janko Tipsarević se teže probio do četvrtfinala, pobedivši Augustina Gensea, Filipa Pečnera, Tomasa Berdiha i Huana Karlosa Ferera.

Meč je trajao gotovo tri i po sata – ali je važniji podatak da je na prva dva od nepuna četiri odigrana seta otišlo dviše od dve trećine vremena, 2 sata i 28 minuta i da je po prikazanom tenisu i borbenosti igrača mogao da bude i finale bilo kog gren slema.

Tipsarević je meč otvorio brejkom i nastavio u furioznom tempu, prisiljavajući Đokovića da uloži maksimum snage i veštine, što ga uz dva brejka dovodi do rezultata po kom bi se moglo zaključiti da je prvi set već dobijen, 5:2. Tipsarević je, međutim, izjednačio i potom, brejkom poveo sa 6:5 – da odmah “popije” ribrejk, 6:6.

U taj brejku prvi set dobija Novak Đoković (7:2). Po završetku meča izjavio je da je Janko bio bolji, ali: “Uspeo sam da se izvučem”.

Tipsarević u drugi set ulazi kao da je u prvom pobedio, na početku ponovo pravi brejk i rezultat 3:0, posle kog je ponovo u prilici da još jednim brejkom poveća prednost. Đoković, međutim, uzvraća i izjednačava na 3:3. Do kraja seta obojica “drže” svoj servis i ponovo ulaze u taj brejk.

Ovog puta pobeđuje Tipsarević, s dva minibrejka na početku i rezultatom 4:2 koji je pretvorio u 6:3 i, odmah potom, iskoristio već prvu set loptu.

Početak trećeg seta mogao je da izazove nedoumicu jer Đoković dolazi do vođstva od 4:0 pre nego što se moglo priemtiti da Janko Tipsarević ima problema sa kretanjem. Medicinski tajm-aut zatražio je kod rezultata 5:5 i tada se videlo da je reč o povredi leve natkolenice, nekog od butnih mišića. Đoković dobija i poslednji gem – 6:0 posle samo 33 minuta igre, dok su prvi i drugi trajali 84 odnosno 64 minuta.

Tipsarević je pokušao da se vrati u meč, ali mu to nije pošlo za rukom. Predaje pri rezultatu 3:0 za Đokovića, koji je prethodno i sam zatražio lekarsku pomoć zbog krvarenja prsta na levom stopalu.

Ukupni rezultat 2:1 (7:6 /7:2/, 6:7 /3:7/, 6:0, 3:0 predaja).

U izjavi odmah posle meča, još pred publikom, Đoković se manje bavio pitanjem protivnika u polufinalu – to će biti pobednik iz susreta Rodžera Federera i Žo Filfred Conge – koliko brigom za povredu Janka Tipsarevića i nadom da će se oporaviti za meč Srbija-Argentina u polufinalu Dejvis kupa. Janko Tipsarević naći će se u ponedeljak na 13. mestu ATP liste.

 

Statistika

Statistika

 

 



Vreme

Tagovi:
Autor/ica 9.9.2011. u 11:42