Utakmica za pamćenje: Engleska savladala Švedsku!

Autor/ica 15.6.2012. u 23:10

Utakmica za pamćenje: Engleska savladala Švedsku!

Švedska i Engleska u Kijevu igraju posljednju utakmicu 2. kola Evropskog prvenstva. U velikoj drami slavili su Englezi.
 

Utakmicu za pamćenje odigrali su večeras u Kijevu Engleska i Švedska. Uz dosta preokreta, na kraju su slavili Englezi i tako došli na prag četvrtfinala, dok su se Zlatan Ibrahimović i društvo oprostili od Poljske i Ukrajine.

Prva (polu)prilika na utakmici dogodila se u sedmoj minuti. Parker je tkao, Isaksson efektnom paradom zaustavio pokušaj omalenog engleskog veznjaka. Zatim još jedan period igre bez izglednih prilika, uz dosta trke i borbenosti. 

Welbeck je u 15. minuti na ubačaj Milnera s desne strane glavom pucao pored gola. Uzvraća Ibrahimović u 20. minuti, ali Hart nije imao problema. U 23. minuti vode Englezi i to nakon akcije Liverpoolovih nogometaša.

Kapiten Gerrard je ubacio s desne strane, Carroll sjajno skočio i glavom loptu posla u mrežu Iaskssona, brzo opravdavši povjerenje selektora Hodgsona, koji ga je večera uvrstio u sastav od prve minute. U 33. minuti blokirani pokušaj Ibrahimovića završava u rukama Harta.

Young je u 37. minuti iskosa s lijeve strane gađao bliži ugao, mada je mogao uposliti slobodnog Carrolla na drugoj strani. Uzvratio je brzo Kallstrom, no mreža Harta se nije tresla. Nismo ni slutili kakva nas drama čeka u nastavku.

U četvrtoj minuti nastavka Švedska je izjednačila. Ibrahimović je najprije pogodio živi zid iz slobodnjaka, iz njegovog drugog pokušaja se lopta otkotrljala do Mellberga, čiji udarac sa desetak metara završava u mreži. No, prije ulaska u gol, lopta je dirala Glena Johnsona, kome je i prepisan autogol.

Neočekivani preokret Šveđana u 59. minuti. Larsson je ubacio u peterac Engleza iz slobodnjaka, Mellberg najviši u skoku, Hart nemoćan po drugi put večeras. Zatim je Hodgson u igru ubacio Walcotta umjesto Milnera, što mu je potez večeri.

U 63. minuti Isaksson je odbranio Terryjev pokušaj glavom sa samo šest metara nakon ubačaja Johnsona s desne strane. Nekoliko minuta nakon ulaska u igru, Walcott zabija za 2:2.

Arsenalov brzonogi napadač je postigao lijep pogodak udarcem sa 20-ak metara. Hart spašava Gordi albon u 76. minuti nakon jedne bombe Ibrahimovića sa 22 metra, a onda, dvije minute kasnije, novi preokret.

Walcott je projurio desnom stranom, ubacio u peterac, Welbeck petom zahvatio loptu i matirao Isakssona za konačnih 3:2. Do kraja utakmice se više rezultat nije mijenjao. Švedska ostaje na nula bodova, Englezi sada imaju četiri, koliko i Francuska. Ukrajina je na tri boda.

Uparvo Engleska i Ukrajina se sastaju u posljednjem kolu.

Engleska – Švedska 3:2 (Johnson ag 49, Mellberg 59/ Carroll 23, Walcott 64, Welbeck 78)

ENGLESKA: Joe Hart, Glen Johnson, John Terry, Joleon Lescott, Ashley Cole, James Milner, Steven Gerrard, Scott Parker, Ashley Young, Danny Welbeck, Andy Carroll

ŠVEDSKA: Isaksson, Granqvist, Mellberg, Olsson, Olsson, Svensson, Kallstrom, Larsson Ibrahimovic, Elm, Elmander

Autor/ica 15.6.2012. u 23:10