Uz plasman na Mundijal još jedna dobra vijest: BiH iz prvog šešira lovi EURO

tačno.net
Autor 17.10.2013. u 07:49

Uz plasman na Mundijal još jedna dobra vijest: BiH iz prvog šešira lovi EURO

Iako u ovom trenutku malo ko razmišlja o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, po svemu sudeći naš državni tim će iz prvog šešira dočekati žrijeb koji će biti obavljen naredne godine.

Naime, web stranica world-results izračunala je da su izabranici selektora Safeta Sušića trenutno na devetoj poziciji tabele koja će odrediti jakosne grupe kvalifikacionog žrijeba. Reprezentacija BiH ima 31.416 bodova, što je 188 bodova više od desetoplasirane Švedske, a do ovih rezultata došli su računicom u kojoj su obuhvaćeni rezultati kvalifikacija za SP u Brazilu, za SP u Južnoafričkoj Republici i EP u Poljskoj i Ukrajini. Kako su zmajevi dvoje prethodne kvalifikacije okončali na drugoj poziciji i oba puta u baražu zaustavljeni od Portugala, osvajanje prvog mjesta u borbi za Brazil donijelo nam je proboj na devetu poziciju.

Iako UEFA još nije definitivno potvrdila sistem kvalifikacija na EP, na kojem će prvi put učestvovati 24 reprezentacije, procurile su informacije da će, kao i do sada biti formorano devet grupa iz kojih će direktan plasman izboriti po dvije prvoplasirane ekipe. Najbolji trećeplasirani tim također će osigurati direktno učešće na EP, a preostalih osam trećeplasiranih reprezentacija kroz baraž će se boriti za preostala četiri mjesta koja vode u Francusku. U drugoj varijanti pominje se formiranje 12 grupa iz koje bi po dvije prvoplasirane selekcije izborile direktan nastup na EP.

U oba slučaju naš državni tim će biti u prvom šeširu, zajedno sa Španijom, Njemačkom, Holandijom, Italijom, Engleskom, Grčkom, Portugalom i Rusijom.

“Još nismo dobili poziv na žrijeb. Tek kada nam UEFA dostavi materijale znat ćemo i sistem takmičenja u kvalifikacijama, kao i to u koju jakosnu grupu ćemo biti svrstani”, rekao nam je Elmir Pilav, sekretar stručnog štaba.

Treba naglasiti da će u borbi za EP naš tim nastupiti u dresovima sportske opreme Adidas, koji će nas vjerovatno opremati i za SP u Brazilu.

Oslobođenje

tačno.net
Autor 17.10.2013. u 07:49