Van Gaal je lošiji čak i od Moyesa

tačno.net
Autor/ica 24.9.2014. u 09:57

Van Gaal je lošiji čak i od Moyesa

VAN GAAL je katastrofalno započeo posao u Manchester Unitedu. Na Old Trafford je stigao nakon što je reprezentaciju Nizozemske odveo do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu uz nadimak “Van Geniaal”, a samo dva mjeseca kasnije većina navijača bi na klupi svog kluba vidjela nekog drugog trenera.

Neki bi čak više voljeli da United vodi David Moyes, trener koji je prošle sezone odveo Crvene Vragove do sedmog mjesta Premierlige uz ispadanje u polufinalu Liga kupa, četvrtfinalu Lige prvaka, te u trećem kolu FA Kupa i trener koji je postavio nekolicinu negativnih rekorda.

Tako britanski Independent donosi tekst o pet razloga po kojima je Van Gaal lošiji čak i od navijačima omraženog Moyesa.

Prvi razlog je broj osvojenih bodova. Van Gaalov United je nakon pet kola Premierlige osvojio samo pet bodova, što je lošije čak i od Moyesa koji je prošle sezone osvojio dva boda više. Ovakav početak sezone je najslabiji Unitedov u povijesti Premierlige.

Potrošio pet puta više novca od Moyesa, a momčad mu primila sedam golova više

Sljedeći razlog je potrošeni novac. Moyes je u svom prvom prijelaznom roku doveo samo Marouane Fellainija iz Evertona za 40 milijuna eura, a Van Gaal je potrošio pet puta više na šest igrača.

Moyes je, smatra Independent, bolje koristio mlade nogometaše. U momčad je ubacio Adnana Januzaja koji je odigrao nekoliko sjajnih utakmica, dok isti igrač kod Van Gaala sjedi na klupi, a Nizozemac koristi Tylera Blacketta, koji je bio najlošiji igrač Uniteda u šokantnom porazu od Leicestera u posljednjem kolu.

Van Gaalova momčad ne igra obranu. Dosad su izabranici nizozemskog stručnjaka čak jedanaest puta vadili loptu iz mreže, dok je Moyesov United do 23. rujna prošle godine primio sedam golova manje.

Navijači od Moyesa nisu očekivali čuda, ali od Van Gaala očekuju da bude bolji barem od prethodnika

Na Moyesovoj strani su i manja očekivanja. Naime, škotski trener preuzeo je momčad od Sir Alexa Fergusona i nitko nije očekivao od trenera kojem je najveći uspjeh četvrto mjesto Premierlige da ponovi uspjehe legendarnog Fergusona.

S druge strane, Van Gaal je na Old Trafford stigao kao treći trener svijeta i s osam titula nacionalnih prvaka u četiri različite zemlje. Nizozemac je čak s Ajaxom prije 19 godina osvojio i Ligu prvaka, pa se očekivalo da će barem biti uspješniji od prethodnika na klupi Uniteda.

Bivši pomoćni trener Uniteda: Iznenađen sam što Van Gaal ne koristi Shawa

No, rezultati nisu jedini Van Gaalov problem. Sve su češće kritike na njegove ovoljetne kupovine. Umjesto da dovede središnjeg braniča i zadnjeg veznog, Van Gaal je nagomilao braniče na lijevoj strani.

“Veliko mi je iznenađenje što Luke Shaw sjedi na klupi”, priznao je bivši pomoćni trener Uniteda Rene Meulensteen šokiran time što 35 milijuna eura plaćeni nogometaš ne dobiva priliku.

“Shaw je veliki potencijal. Ima odličnu lijevu nogu i jako je brz. Loša vijest je što je Van Gaal doveo i Marcosa Roja koji igra na njegovoj poziciji.”

Redknapp mlađi: Svaki navijač Uniteda bi mogao ostvariti što i Van Gaal dosad

Jamie Redknapp, bivši nogometaš i sin trenera QPR-a Harryja, odbija nazvati Van Gaala genijem.

“Van Gaal tek treba dokazati da je genije. Dovesti Radamela Falcaa i Angela Di Mariju nije vrhunski taktički potez. To može napraviti svaki navijač Uniteda”, oštar je Jamie, koji kao i svi vidi da je Unitedov najveći problem obrana.

“Najveći problem je što nije doveo kvalitetnog središnjeg braniča. I sada se mora pokazati kao genije i konačno uigrati ovakvu obranu. Nema opravdanja za primanje pet komada od kluba koji je tek ušao u Premierligu.”

Neville: Unitedu treba još 100 milijuna eura da bi mogao razmišljati o tituli

A Phil Neville, legendarni igrač Uniteda, smatra da će Crveni Vragovi morati potrošiti još novca kako bi se borili za titulu. Toliko je “dobro” Nizozemac kupovao ovog ljeta.

“Znam da je United potrošio već 200 milijuna eura, ali mislim da bi sljedeće godine trebao potrošiti još 100 milijuna eura kako bi mogao razmišljati o tituli”, rekao je Neville i otkrio na kojim pozicijama bi on doveo igrače u siječnju.

“Središnji branič se mora dovesti, a i jedan pravi zadnji vezni nedostaje ovoj momčadi. I to ne prosječni igrači, već svjetske klase.”

Siječanj i novi prijelazni rok su daleko, te “Van Geniaal” uskoro mora početi oduševljavati navijače i United približiti vrhu i Ligi prvaka ili bi mogao tražiti novi klub…

index.hr

tačno.net
Autor/ica 24.9.2014. u 09:57