Van Gaal: Ovo je najbolja grupa igrača s kojom sam ikad radio

tačno.net
Autor 6.7.2014. u 10:42

Van Gaal: Ovo je najbolja grupa igrača s kojom sam ikad radio

Selektor holandske nogometne reprezentacije Louis van Gaal otkrio je da je uvođenje rezervnog golmana Tima Krula u posljednjim sekundama produžetaka bilo unaprijed planirano.

Holandija je u subotnjem dvoboju u Salvadoru boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Kostariku nakon što je rezultat poslije 120 minuta bio 0-0. Ključnom se pokazala Van Gaalova odluka da u završnim sekundama izvadi iz igre prvog golmana Jaspera Cillessena i uvede Krula koji je na koncu odbranio dva jedanaesterca Kostarikancima i odveo Oranje u polufinale Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Zamjena golmana uoči izvođenja penala ne viđa se često, ali Van Gaal je potvrdio da odluka nije donesena u trenutku, već je ranije isplanirana.

“Rekli smo Krulu da postoji mogućnost da će braniti penale. Cillessenu nismo rekli”, priznao je holandski stručnjak.

Na pitanje postoji li šansa da bi se Krul mogao naći na golu od prve minute u polufinalnom dvoboju protiv Argentine, Van Gaal je odgovorio:

“Uopće nije upitno ko će braniti u sljedećoj utakmici, bit će to Cillessen. No, vjerovali smo da je Krul bolji izbor za jedanaesterce. Ima bolji učinak kod branjenja penala. Razgovarali smo s njim o tome i dogovorili smo da prouči kako su Kostarikanci izvodili jedanaesterce u osmini finala protiv Grčke. Vidjeli ste da se svaki put bacio na pravu stranu.”

Osvrnuo se Van Gaal potom i na ostale svoje igrače koji su ostali pribrani i nakon što su čak tri puta pogađali stativu ili prečku tokom osnovnog dijela i produžetka.

“Ovo je najbolja grupa igrača s kojom sam ikad radio u smislu timskog duha i zajedništva. Skidam im kapu. Bilo je frustrirajuće, a u nogometu postoji i zakon koji kaže da kad promašiš toliki broj prilika, na koncu izgubiš utakmicu. Ali, vidio sam u svojim igračima odlučnost da prođu dalje.”

klix.ba

tačno.net
Autor 6.7.2014. u 10:42