Vedad Ibišević o prvom kvalifikacionom meču za EP: Kipar može biti nagazna mina

tačno.net
Autor/ica 7.9.2014. u 10:18

Vedad Ibišević o prvom kvalifikacionom meču za EP: Kipar može biti nagazna mina

Jedan od glavnih aduta naše fudbalske reprezentacije Vedad Ibišević smatra da je BiH favorit protiv Kipra na domaćem terenu u prvoj kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Međutim, prema njegovim riječima, ne smijemo upisati pobjedu prije početka duela grupe B koji je na rasporedu u utorak (20.45 sati) na zeničkom stadionu Bilino polje.

Nezgodan rival

“Krenućemo maksimalno ozbiljno u meč i ništa ne prepuštati slučaju. Iako je Kipar nezgodan protivnik, ne bismo trebali imati problema da pobijedimo. Dobro bi bilo dati gol što prije jer bismo igrali mirnije u daljem toku susreta. I ako se to ne desi, ne trebamo srljati. Najvažnije je da pobijedimo. Bolje će biti ukoliko postignemo što više golova, no bitno je da osvojimo tri boda”, rekao je Ibišević.

Strijelac najbržeg gola za bh. selekciju u historiji, u 48. sekundi provjere sa Lihtenštajnom, kazao je da individualno ne poznaje Kiprane.

“Naš naredni protivnik ne prima puno golova i nije na nivou Lihtenštajna. Zna često iznenaditi i može biti nagazna mina. Ne znam da li im je namjera da se brane protiv nas. Mi ćemo više držati loptu u posjedu i graditi igru, dok će se protivnik usmjeriti na odbranu. Moramo biti oprezni. Činjenica je da će njihov šampion (APOEL) igrati u grupnoj fazi Lige prvaka i da u ovoj ekipi igraju reprezentativci Kipra.”

Ibišević tvrdi da je grupa u kojoj će se BiH boriti za prolaz na Euro teža od one u kojoj smo izborili direktan plasman na ovogodišnji Mundijal u Brazilu, osvojivši prvo mjesto ispred Grčke, Slovačke, Litvanije, Latvije i Lihtenštajna.

“Belgija je jača od Grčke. Vels, čiji reprezentativci igraju u Engleskoj i Izrael tražiće šansu za drugu poziciju. Belgijanci su favoriti za prvo mjesto, no mi se moramo boriti sa njima. Možemo im parirati i nećemo im lako prepustiti prvu poziciju.”

Navalni igrač našeg državnog tima konstatovao je da je raspored okršaja u 2014. godini za BiH dobar.

“Nakon meča sa Kiprom, imaćemo dva teška gostovanja kod Velsa i Izraela, te između njih meč sa Belgijom kod kuće. Sve utakmice su bitne. Zato ih trebamo odigrati na što boljem nivou. Kada je riječ o procjeni zadovoljavajućeg bodovnog učinka, nisam ekspert za matematiku. Želimo dobiti sve mečeve. U jednim će to biti lakše ostvariti, a u drugim teže.”

Ibišević je dao dva gola u trijumfu nad Lihtenštajnom sa 3:0 u kontrolnom meču odigranom prošlog četvrtka u Tuzli.

“Uvijek je bitno davati golove. Oni dobro dođu, mada nemam problema sa samopouzdanjem jer sam dovoljno iskusan igrač. Što se tiče ove utakmice, odigrana je u teškim uslovima. Pogodili smo tri puta mrežu rivala koji nije adekvatan da bi se mogao vidjeti kvalitet BiH.”

Naš sagovornik je izrazio mišljenje da će bh. reprezentacija imati možda teži posao u budućnosti nakon što je nastupila na svom premijernom SP-u.

“Mora se igrati od početka. Iza nas je ostao nastup na Mundijalu, koji je ispričana priča. Sretni smo što je mala država bila učesnik velikog takmičenja i to posmatram kao pozitivno iskustvo. Bio bih najsretniji da smo stigli do finala, ali pošto je ovo bio naš prvi nastup na SP-u, mislim da nije moglo biti bolje.”

Normalan proces

Ibišević je izrazio mišljenje da će Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, koji su se oprostili od dresa bh. selekcija sigurno nedostajati u kvalifikacijama za Euro.

“Njihov izostanak moraćemo nadomjestiti kao ekipa. Svi se trebamo pobrinuti da se ne primijeti neigranje Spahe i Misketa. Odlazak fudbalera je normalan proces”, zaključio je Ibišević.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 7.9.2014. u 10:18