Velež odlučan: Jedna od legendi mora preuzeti klub

tačno.net
Autor/ica 20.4.2015. u 11:01

Velež odlučan: Jedna od legendi mora preuzeti klub

Pobjeda nad Širokim Brijegom donijela je nova tri boda na konto „Rođenih“. Ipak, onaj glavni upitnik koji posljednjih skoro mjesec dana stoji iznad Veleža još nije riješen. Naime, pozicija šefa stručnog štaba još uvijek je pod znakom pitanja.

Čelnici Veleža saopštenjem odaslanim u javnost nakon prekida saradnje sa Nedimom Jusufbegovićem jasno su naznačili da im je prva želja da šef struke bude osoba koja je u svojoj igračkoj ili trenerskoj karijeri bila dio Veleža. U tom cilju proteklih 20-tak dana obavljeno je niz razgovora. Prva želja, kako saznajemo, bio je Blaž Slišković. Sa njim je dva puta razgovarano, ali je na kraju prepreka bila činjenica da legenda Veleža insistira na inostranom angažmanu na ljeto. S druge strane u Veležu žele trenera na duži period, koji bi ostatak aktuelne sezone iskoristio za selekciju ekipe, te da predvodi „Rođene“ najmanje i sljedeće sezone. Ostvareni su i kontakti sa Sergejom Barbarezom, koji je ipak izrazio želju da ostane u Njemačkoj sa svojom porodicom, dok je Anel Karabeg angažovan u Emiratima. Angažmane na arapskom poluostrvu imaju i Džemal Hadžiabdić i Adnan Međedović.

Trenutno po ovom kriteriju preostali su još Borivoje Lučić, Predrag Jurić, Zlatko Dalić i od jučer Slaven Musa. Sva četvorica su stasali u Veležovoj školi fudbala, a neki od njih zabilježili i velike fudbalske karijere. Također imaju i dosta trenerskog iskustva. Osim navedenih karakteristika pri izboru trenera mora se voditi računa i o činjenici da šef stručnog štaba u Premijer ligi može biti samo trener koji ima UEFA profi licencu. Kako saznajemo svaki od navedene četvorice ima licencu, dok su drugi treneri koji rade u Veležu ili nekim drugim lokalnim klubovima za sada samo sa „A“ licencom. To je i osnovni razlog zbog čega je Avdo Kalajdžić, koji sa dosta uspjeha vodi „Rođene“ u proteklih nekoliko utakmica i pri tome afirmiše mlade igrače poput Ćemalovića i Tolića tek pomoćnik. Sa željom čelnih ljudi Veleža, da priliku na klupi dobije trener koji je prošao Veležovu abecedu fudbala, slažu se i legende kluba. Mišljenja su da će Velež na taj način zadržati svoj fudbalski šarm, ali i stalnu afirmaciju mladih igrača, koja je dio tradicije kluba.

U svakom slučaju očito je da su u Veležu vrlo temeljito i sa jasnom vizijom pristupili traženju nasljednika Nedima Jusfbegovića. O imenu novog trenera sigurno da bi se trebalo znati mnogo više u narednom periodu.

tačno.net
Autor/ica 20.4.2015. u 11:01