Veličanstvena pobjeda BiH , baraž obazbjeđen ide se dobiti Francuska

Autor/ica 7.10.2011. u 22:03

Veličanstvena pobjeda BiH , baraž obazbjeđen ide se dobiti Francuska

Naši momci su uradili ono što je selektor Safet Sušić i tražio. Riješili su utakmicu u prvom poluvremenu što nam je donijelo siguran plasman u baraž, ali i priliku da se borimo sa Francuzima za direktan plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini.

Uslovi za igru na Bilinom Polju bili su veoma teški, teren je bio natopljen vodom. No, to nije poremetilo naše Zmajeve. Potpuno smo dominirali od prve minute. U 4. minuti šut Džeke odbranio je Joubert, a nakon toga Pjanić je bezuspješno pokušao iz slobodnogudarca.

Dijamant je u 11. minuti šutirao sa 20-ak metara, ali lopta je otišla pored desne stative. Međutim, samo dvije minute kasnije došli smo do prvog gola. Ibišević je lijepo pronašao Mujdžu koji je uputio centaršut, a Džeko je udarcem glavom poslao loptu iza leđa golmana Luksemburga.

Trebale su nam dvije minute da postignemo još jedan pogodak. Dosuđen je slobodan udarac na nekih 20 metara, a kraj lopte su se našli Pjanić i Misimović, dva sjajna izvođača prekida. Publika je skandirala “Miske, Miske”, tako da je veznjak moskovskog Dinama šutirao i postigao prelijepo gol.

Ibiševića je u 21. minuti u šesnaestercu oborio Bukvić i dosuđen je penal. Odgovornost je preuzeo Misimović i laganim udarcem loptu poslao u jednu stranu, golmana u drugu. Zmajevi su i nakon trećeg gola nastavljali napadati. Sjajan šut Džeke u 29. minuti odbranio je luksemburški golman.

Lulić je u 36. minuti sjajno prošao po lijevoj stran i ušao u šesnaesterac i uposlio Pjanića koji je na rubu kaznenog prostora loptu zahvatio volej udarcem i poslao ju u gostujuću mrežu. Misimović se u 43. minuti na lijevoj strani fenomenalno oslobodio svog čuvara, zatim centrirao, a udarac Papca odbranio je Joubert.

Odmah početkom drugog poluvremena Pjanić je sam izašao na golmana gostiju, ali je nesebično, s namjerom da Misimović postigne hat-trick, poslijedio loptu do veznjaka Dinamo Moskve, koji iz stopostotne prilike šalje loptu pored gola. Ipak, Zmajevima nije trebalo mnogo igre u drugom poluvremenu da bi postigli još jedan pogodak.

Samo nakon šest minute igre u drugom dijelu Pjanić je dobro ubacio, a lopta dolazi do Misimovića koji ju proslijeđuje do Medunjanina, a veznjaku Maccabi Tel Aviva nije bilo teško da postigne peti gol za našu reprezentaciju. Pet minuta kasnije Ibišević se našao oči u oči sa Joubertom, ali bio je neprecizan sa nekih desetak metara.

Sušić je u drugom dijelu priliku dao Zahiroviću, Ibričiću i Maletiću, koji su zamijenili Rahimića, Medunjanina i Lulića. Džeko je u 72. minuti bio blizu svog drugog gola. Misimović se poigrao sa svojim čuvarima i centrirao, a napadač Manchester Cityja bio je kratak. Gosti su pokušali u 77. minuti, a sa nekih 25 metara pokušao je Joachim, no Begović je bio siguran.

U finišu susreta tempo je splasnuo, što je i logično, jer Zmajevima treba svježina za Francuze. Ibričić je u 80. minuti imao dobru priliku, ali bez promjene rezultata. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka na semaforu je stajalo 5:0 i konačno možemo početi pričati o Francuzima i mogućnostima za direktan plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini.

Autor/ica 7.10.2011. u 22:03