Veličanstvena pobjeda rukometaša BIH nad Grčkom za plasman u baraž

Autor/ica 15.1.2012. u 20:43

Veličanstvena pobjeda rukometaša BIH nad Grčkom  za plasman u baraž

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je pobjedu u Solunu protiv Grčke i plasirala se u baraž za Svjetsko prvenstvo 2013. godine. Izabranici Dragana Markovića slavili su rezultatom 23:22.

Nakon 31:29 pobjede u Goraždu, naša rukometna reprezentacija upisala je pobjedu i u Solunu protiv Grčke, ovjerivši tako plasman u dodatno razigravanje za Svjetsko prvenstvo koje se 2013. godine igra u Španiji.

Iako su Grci prvi poveli, uspjeli smo dobrom igrom napraviti preokret i povesti s 3:2. Iako smo u prvih desetak minuta imali dva isključenja (Karačić i Vranješ), držali smo gol prednosti protiv uvijek neugodnih Grka. Enid Tahirović je imao četiri odbrane i, za razliku od utakmice u Goraždu, bio je raspoložen.

Golovima Panića i Vranješa, koji je postigao gol samo što je ušao nakon isključenja, imali smo dobrih tri gola razlike (5:2). Ipak, do 20. minute grčka selekcija došla je do izjednačenja (7:7), a Čelica nas ponovo doveo u vodstvo. Grci su, potom, s igračem manje izjednačili i do kraja prvog dijela rezultat se nije mijenjao (8:8). Dakle, samo 16 golova za 30 minuta, dok je, naprimjer, Grčka u Goraždu za pola sata igre postigla 17 golova.

Prvo poluvrijeme, statistički gledano, završili smo sa pet greški koliko i Grci, pet isključenja (protivnik jedno) i 27 prekršaja naspram 17 domaće selekcije. Tahirović je imao 11 odbrana, grčki golman 7.

Drugo poluvrijeme, baš kao i prvo, otvorili su domaći pogotkom za 9:8. Tahirović je odbranio zicer, a Karačičć iz kontre donio novo izjednačenje. Nastavilo se u neizvjesnom ritmu. Stojanović je pogodio i poništio novo vodstvo Grka koje im je donio Balomenos.

U 35. minuti šesto isključenje za naš nacionalni tim (Panić), ali Tahirović nas je sjajnim odbranama držao u igri. Malinović i Prce su nam vratili ugodnih dva razlike prednosti (13:11). Vranješ je pogodio za 14:11, a Balomenas, najbolji grčki igrač u ove dvije utakmice protiv nas, smanjuje opet na dva razlike.

Uslijedio je period briljantne partije izabranika Dragana Markovića. Karačić je pogodio, Tahirović nastavio s odbranama, poentirali su Karačić i Stojanović i imali smo velikih pet golova prednosti (12:17) petnaestak minuta prije kraja utakmice.

Suci nas ni ovaj put nisu milovali, pa su se redala isključenja. Panić je morao na dvije minute u 46. minuti, a Grci su uspjeli realizirati dva napada i primaći nam se na tri gola razlike (15:18).

Karačić je deset minuta prije kraja pogodio i odveo nas ponovo na plus četiri (19:15) i dodatno smo se približili baražu. Iskusni Prce je uposlio Stojanovića,  kojije pogodio za 20:15, a onda Toromanović ovjerio prolaz u baraž.

Do kraja utakmice Grci su još jednom uspjeli izjednačiti, ali na kraju smo slavili sa 23:22. Vrijedi napomenuti lavovsku borbu u odbrani i sjanog golmana Tahirovića, koji je večeras sakupio 21 odbranu.

Selektor i igrači su najavljivali i nakon prve utakmice pobjedu u Solunu, a na kraju su i ispunili obećanje. Čestitke momci!

Ne možemo a da ne spomenemo kako su javni servisi izostavili emitiranje ove utakmice, baš kao i one u Goraždu, ali je SportSport.ba svojim čitateljima obezbijedio tekstualni prenos obje utakmice i nastojat će na sve načine podržavati sve državne reprezentativne selekcije.

Autor/ica 15.1.2012. u 20:43