Velik promet, mala zarada u hrvatskom mercatu

U većini slučajeva ponovno se radi o promjenama sredine sa slobodnim papirima pa klubovi nisu puno uknjižili na račun odšteta za igrače. S izuzetkom Hajduka koji je za Ibričića i Strinića inkasirao skoro deset milijuna eura

U većini slučajeva ponovno se radi o promjenama sredine sa slobodnim papirima pa klubovi nisu puno uknjižili na račun odšteta za igrače. S izuzetkom Hajduka koji je za Ibričića i Strinića inkasirao skoro deset milijuna eura

Istekom siječnja završio je prijelazni rok za hrvatske klubove, koji nisu spavali zimski san. Ponovno se trgovalo puno, igrači su mijenjali dresove, odlazilo se na posudbe, no veliki promet ostvario je malu zaradu. U većini slučajeva ponovno se radi o promjenama sredine sa slobodnim papirima pa klubovi nisu puno uknjižili na račun odšteta za igrače. 

Došli – otišli

CIBALIA 

Došli:  (-)

Otišli:  Boris Leutar (prestao igrati), Marijan Matić (-)

DINAMO 

Došli: I van Plum (Osijek), Carlos (Shandong), Antun Palić (Inter Zaprešić), Josip Brezovec (Varaždin).

Otišli:  Carlos (Zagreb), Ivan Plum (Radnik Sesvete), Miroslav Slepička (Greuther), Etto (PAOK), Igor Vidaković (Hr. Dragovoljac), Dodo (Lokomotiva).

HAJDUK  

Došli:  Josip Barišić (Široki), Mario Sačer (Varaždin), Mario Tičinović (Karlovac), Dante Stipica (Solin), Leo Novak (Hr. Dragovoljac).

Otišli: Ivan Strinić (Dnypro), Marin Zulim (Zadar), Leo Novak (Zagreb), Tonći Kukoč (Hr. Dragovoljac), Senijad Ibričić (Lokomotiv).

HRVATSKI DRAGOVOLJAC

Došli: Tonći Kukoč (Hr. Dragovoljac), Igor Vidaković (Hr. Dragovoljac).

Otišli:  Marko Trgovčević (Vrapče), Eduard Husinec (Real Madrid).

INTER ZAPREŠIĆ

Došli:  Jurica Kotorski (Zelina), Mirko Kramarić (Lokomotiva), Ante Budimir (Gorica), Ivan Mršić (Lokomotiva), Tomislav Ivanković (BSK Brdovec),.

Otišli:  Leon Luštek (Samobor), Krunoslav Škof (Samobor), Danijel Vincelj (Samobor), Matej Vulić (Samobor), Antun Palić (Dinamo), Nenad Nikolić (-), Mario Šopić (-).

ISTRA 1961

Došli:  Mario Jurić (-), Ivor Weltzer (Široki), Mirko Plantić (Croatia Sesvete), Franjo Tepurić (Slaven Belupo), Henri Belle (Union Douala), Julio Barrabes (-).

Otišli: Nikola Prelčec (Pomorac), Igor Žuržinov (-), Dejan Stojanović (-), Marjan Marković (Wienna), Gjergij Bushaj (-), Boško Stupić (-).

KARLOVAC

Došli:  Kristijan Glavaš (Novalja), Ivan Zgrablić (Novalja).

Otišli : Goran Juroš (Weitz), Mario Tičinović (Hajduk), Mihael Sopčić (Ilovac), Marko Špelić (Ilovac).

LOKOMOTIVA

Došli:  Dodo (Dinamo), Miroslav Konopek (Rudeš), Dalibor Pandža (Radnik Sesvete), Lamin Samateh (Steve Bilko), Walid Atta (AIK).

Otišli:  Tomislav Havojić (Slaven Belupo), Ilija Sivonjić (-), Mirko Kramarić (Inter Zaprešić), Almir Bekić (Sloboda), Ivan Mršić (Inter Zaprešić).

OSIJEK 

Došli: Marko Lešković (suhopolje), Saša Novaković (Vukovar 91).

Otišli:  Ivan Plum (Dinamo), Vedran Nikšić (Gyori ETO), Saša Novaković (Crikvenica), Toni Kačunić (Crikvenica), Petar Stojkić (-).

RIJEKA

Došli:  Milan Đurišić (Mladost), Sergo Zijler (-), Mario Tadejević (Pomorac), Diego Živulić (Pomorac), Duje Baković (Egaleo).

Otišli:  Ivan Rodić (-), Mikael Yurassowski (-).

SLAVEN BELUPO 

Došli: Tomislav Havojić (Lokomotiva), Leon Benko (Kortijk), Mark Bartolić (Koprivnica).

Otišli:  Franjo Tepurić (Istra 1961), Mark Bartolić (-), Martin Jakšinić (Lučko), Filip Marčić (Split), Tomislav Labudović (-), Mateas Delić (Gangwon).

SPLIT

Došli : Ivica Križanac (Zenit), Filip Marčić (Slaven Belupo), Ante Ćapin (Imotski), Ivan Muslim (Dugopolje). 

Otišli:  Shpat Qerimi (-),  Petar Šimić (-), Ivan Muslim (Solin), Goran Gruica (Zestafoni).

ŠIBENIK 

Došli:  Marko Čulić (junak), Dario Krišto (Omiš), Ivan Jurić (Dinara), Alen Zoričić (Primorac).

Otišli : Ivan Baković (-).

VARAŽDIN 

Došli: Matias Zubak (Croatia Sesvete), Antonio Asanović (Hajduk).

Otišli:  Mario Sačer (Hajduk), Stjepan Kokot (Međimurje), Dario Suntešić (Međimurje), Matija Katanec (-), Josip Brezovec (Dinamo).

ZADAR 

Došli:  Marin Zulum (Hajduk), Šime Maruna (Raštane), Mate Bugarija (Zlatna Luka).

Otišli:  Marko Gospić (-), Ferdo Milin (-), Niko Peraić (-).

ZAGREB

Došli:  Carlos (Dinamo), Franco Chiavarini (Cesena).

Otišli: Vedran Celjak (Sampdoria).

Hajduk je apsolutni pobjednik kada je zarada u pitanju. Transfer Senijada Ibričića i Ivana Strinića na istok u kasu na Poljudu su spremili gotovo deset milijuna eura. Konačno je Hajduk tržio za veliki novac i, konačno, barem u nečem, bio daleko bolji od Dinama, vječitog rivala u svemu i svačemu. ‘Bijeli’ nisu bili tako poduzetni po pitanju dolazaka, pa je iz te kolone izostalo zvučno ime. Čak i ono Ivice Križanca, koje su imali u džepu, pa ga onda prepustili gradskom rivalu Splitu. Tako se Hajduk u prijelaznom razdoblju prešutno odrekao borbe za naslov prvaka, jer momčad nije nadopunio kvalitetom. Zdravko Mamić othrvao se velikim europskim klubovima i konačno ispunio jednu od parola navijača. Držao se Dinamo one ‘nema prodaje’, pa su Maksimir napustili samo oni prekobrojni ili otpisani od strane Vahida Halilhodžića. Vruća roba, Šime Vrsaljko još je u sastavu ‘modrih’ premda je imao ponudu od preko deset milijuna eura. Kada su pojačanja u pitanju, Dinamo se okrenuo kupovini mladih talenata. Od najmlađih, kao što je Osijekov Ivan Plum, pa do nešto provjerenijih igrača poput Antuna Palića. Tu je dakako i Josip Brezovec koji je iz Varaždina stigao za 250 tisuće eura i glas na izbornoj skupštini HNS-a. 

Ostatak lige je u takvoj financijskoj situaciji da u obzir dolaze samo igrači za koje ne treba platiti odštetu. Za njih je rubrika otišli puno važnija od one došli, jer jedino tako mogu u kasu spremiti pokoju kunu. Profitirao je Zagreb prodajom Vedrana Celjaka u Sampdoriju za pola milijuna eura, gotovo nevjerojatno visok iznos platio je talijanski prvoligaš za igrača koji ne dolazi iz Dinama ili Hajduka. Dobre veze s Apeninskim poluotokom Zagreb je dokazao i dovođenjem Franca Chiavarinija, dosadašnjeg igrača Cesene. Chiavarini će po debiju postati prvi igrač iz serie A koji je zaigrao u HNL-u. Da postane prvi Šved u HNL-u priliku ima Walid Atta koji je u Lokomotivu stigao iz (AIK-a) čije je radove popunio i „egzotični“ Ganac Lamin Semanteh.

Rijeka je pak u Sergiju Zijleru dobila prvog Nizozemca u HNL-u, a sve je svoje igrače dovela bez odštete. Momčad s Kantride skrpala je ono najpotrebnije bez resursa i pokušava preživjeti do boljih dana. Nikog značajnijeg nije uspjela prodati, a glavni razlog je teško financijsko stanje zbog kojeg klubovi ne žele plaćati odštete nego pokušavaju zaobići klub i stvari dogovoriti direktno s igračima. Transfer prijelaznog roka u stvari je posudba ili probni rok. Eduard Husinec, igrač Hrvatskog Dragovoljca  potpisao je predugovor s velikim Real Madridom. Husinec će u Španjolskoj provesti šest mjeseci nakon čega će, prođe li test, potpisati igrački ugovor s momčadi Josea Mourinhoa.

Veliku pobjedu izvojevao je Split koji je u svoje redove doveo bivšeg reprezentativca Ivicu Križanca. Split je iskoristio neodlučnost velikog brata Hajduka i potpisao s Križancem na godinu i pol dana i na taj način naglasio svoje ambicije.kraj teksta

novilist.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI