Veliko iznenađenje: Maria Šarapova pozitivna na doping

tačno.net
Autor/ica 8.3.2016. u 10:22

Veliko iznenađenje: Maria Šarapova pozitivna na doping

“Ne želim da moja karijera završi na ovaj način i iskreno se nadam da ću imati drugu šansu da igram ovu igru”, kazala je 28-godišnja Šarapova koja je trenutno sedma teniserka svijeta, a nekoliko puta se nalazila i na vrhu liste najboljih teniserki.

Meldonij je supstanca koja pobošljava metabolizam i povećava sposobnost za vježbe. Koriste je osobe sa lošim protokom krvi. Svjetska antidopinška agencija (WADA) je ovu supstancu uzela pod razmatranje prošle godine i donijela odluku da je zabrani.

Nakon što su zabranili meldonij, iz WADA-e su poslali e-mail teniserima i teniserkama 22. decembra 2015. godine, ali Šarapova tvrdi da nije provjerila taj e-mail. Meldonij je koristila na proteklom Australian Openu gdje je u četvrtfinalu ispala od Serene Williams.

Šarapova je u karijeri osvojila 35 naslova u singlu, te pet Grand Slamova po čemu je treća od aktivnih igračica svijeta iza sestara Venus i Serene Williams. Jedina je Ruskinja koja je objedinila sve četiri titule Grand Slama i jedna od samo 10 teniserki koje su uspjele ostvariti takav učinak.

tačno.net
Autor/ica 8.3.2016. u 10:22