Vitali Klitschko zamrznuo karijeru zbog protesta

tačno.net
Autor/ica 17.12.2013. u 15:22

Vitali Klitschko zamrznuo karijeru zbog protesta

Vitali Klitschko je predvodnik demonstracija kojima se u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu zahtijeva odlazak s vlasti proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i približavanje Ukrajine Evropskoj Uniji.

Svjetski bokserski prvak porijeklom iz Ukrajine, Vitali Klitschko, koji je trenutno lider političke opozicije u rodnoj mu grudi, odlučio je vratiti pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji (WBC), kako bi se dodatno angažovao u političkom životu svoje zemlje.

‘Zahvaljujem WBC-u i predsjedniku Joseu Sulaimanu na podršci u borbi za slobodu i demokratiju u Ukrajini. Ponuda WBC-a mi daje teoretsku mogućnost za povratak u ring, ali to je trenutno nešto o čemu ne razmišljam. Sada sam fokusiran na politiku u Ukrajini i osjećam da me ljudi u mojoj zemlji trebaju.’, kaže svjetski bokserski prvak, koji je predvodnik demonstracija kojima se u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu zahtijeva odlazak s vlasti proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i približavanje Ukrajine Evropskoj Uniji.

Vitaliju Klitschku je dodijeljen naslov počasnog prvaka što mu omogućava povratak u ring ako to poželi.

Tokom svoje profesionalne karijere stariji brat Klitschko je ostvario 41 pobjedu u 45 borbi, a posljednji put je u ringu bio u septembru 2012. godine kada je savladao Manuela Charra. Njegov mlađi brat Vladimir drži naslove svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po svim ostalim verzijama, pa sada ima priliku postati i apsolutni svjetski prvak.

Protest.ba

tačno.net
Autor/ica 17.12.2013. u 15:22