Vlade Divac: Sarajevo i celi region teško da mogu dobiti novu Olimpijadu

tačno.net
Autor/ica 25.9.2013. u 09:13

Vlade Divac: Sarajevo i celi region teško da mogu dobiti novu Olimpijadu

Rad OK sa ovih prostora je model za druge institucije. Košarkaški Hrvatske, Srbije i Slovenije postigli dobre rezultate na EP. Mirza Teletović bi mogao razmisliti da napusti Brooklyn, smatra Vlade Divac u razgovoru za Anadolu Agency

Bivši košarkaš NBA, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i Srbije, humanista, član FIBA-ine Dvorane slavnih i predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency (AA), otkrio je kako napreduje inicijativa za regionalnu saradnju olimpijskih komiteta, na kojim poljima je planira proširiti, te kako gleda na proteklo Evropsko prvenstvo u košarci, odigrano u Sloveniji.

Kao čest gost Sarajeva i uvijek rado viđen u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Divac je sinoć prisustvovao svečanosti obilježavanja 20. godišnjice Olimpijskog komiteta BiH. U razgovoru sa novinarom AA, istakao je kako smatra da je napravljen veliki korak ka poboljšanju Sarajeva u smislu nove kandidature za grad domaćin Olimpijskih igara.

“Veliki doprinos tome daju Olimpijske igre mladih, koje će se održati 2017. godine, a čiji domaćin su Sarajevo i Istočno Sarajevo. Nadam se da u nekoj skorijoj budućnosti postoji šansa i za ozbiljniju kandidaturu. Međutim, današnji svet je takav da je sve u ekonomiji, tako da dok ne budemo ekonomiju stavili na prave noge, i ne govorim samo za BiH, već za celi region, teško da ćemo uspeti da dobijemo takvo takmičenje”, pojasnio je Divac, dodavši kako smatra da će biti teško dobiti ozbiljnije takmičenje barem u narednih deset godina.

Regionalna saradnja olimpijskih komiteta, čiji je i sam bio jedan od inicijatora, odavno je krenula u realizaciju. Podrške poput onih iz Evropskog olimpijskog komiteta su nešto što odgovara olimpijskim komitetima u regionu i svi bi trebali razmišljati u tom pravcu.

“Mislim da ono što OK sa ovih prostora rade na saradnji je model kako bi možda i druge institucije mogle da, ne kopiraju, ali da krenu pozitivnijim putem. Mislim da smo mi pokazali da imamo zajednički interes, cilj, da sport zbližava ljude i na tome radimo već dugo godina. Samu kandidaturu Sarajeva i Istočnog Sarajeva bilo je mnogo lakše dobiti kad smo u tome svi zajedno”, istakao je Divac.

I na nedavno okončanom Evropskom prvenstvu u košarci, Divac je pomno pratio reprezentacije iz regije i njihovu igru. Ipak, ističe da mu je drago što je baš Francuska ponijela zlato kući, ukoliko to nije mogla neka od reprezentacija iz regije. Kada je riječ o samom Eurobasketu, smatra da je takmičenje trajalo predugo, te da bi FIBA trebala napraviti novi koncept, koji bi olakšao igračima koji imaju velike zahtjeve i naporne sezone.

“Reprezentacije sa ovih prostora postigle su dobar rezultat, pre svega mislim na Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, koje su se plasirale na Svetsko prvenstvo. BiH, Crna Gora i Makedonija su pokazale da imaju kvalitet i malo im je falilo da naprave taj korak ka svetskom. Crna Gora mi je neprijatno iznenađenje, iz prostog razloga što su imali po mom mišljenju dobru ekipu sa dobrim trenerom i nisu napravili hemiju koja je veoma bitna u takvim takmičenjima da naprave rezultat”, kazao je on.

Ne samo na velikim takmičenjima, Divac prati igrače iz regije i u NBA ligi. Kaže kako igrači iz regije nemaju nekog velikog prostora u NBA-u, te da bi za njih bilo bolje da, ukoliko ne igraju puno u svojim timovima, nađu neku drugu ekipu gdje bi mogli da igraju, a ukoliko i to ne bude rješenje, da karijeru nastave u nekom od evropskih klubova.

“Igranjem će doći do usavršavanja i poboljšanja svoje igre. Ako budu ostali u ekipama gde sede na klupi, onda će karijera da im krene prema dole. Nisu NBA velika vrata, već igra. Kad igrate, možete da pokažete ono što znate. Kad ne igrate, veoma je teško doći u situaciju da pokažete svoj kvalitet”, naglasio je Divac.

Vjeruje da će bosanskohercegovački reprezentativac Mirza Teletović dobiti svoju šansu da u narednoj sezoni NBA zablista, iako dugo nije igrao.

“On ima kvalitet, u Brooklynu nije imao minutažu i možda bi mogao da razmišlja o promeni sredine gde će dobiti minutažu da pokaže svoj kvalitet. Na Evropskom prvenstvu, pogotovo protiv Litvanije, pokazao je da je ekstra talenat i baš mi je žao što tu utakmicu BiH nije završila onako kako smo svi očekivali”, rekao je Divac.

Trener San Antonio Spursa je Gregg Popović, „čovjek sa ovih prostora”, kazao je Divac, pa je tako i navijao za njih protekle sezone NBA lige. Vjerovao je da će imati snage da iznenade Miami, no LeBron James je jak i kvalitetan igrač, te nije dopustio iznenađenja.

Planovi Olimpijskog komiteta Srbije u vezi su sa periodom do 2016. godine, no za nekoliko meseci dolazi i zimska olimpijada u Sočiju. Srbija nije “velesila u zimskim sportovima”, podsjetio je, ali ima nekoliko sportista kojima će omogućiti najbolje moguće uslove da se takmiče.

Ponor u koji tonu nekadašnje zvijezde košarkaških parketa Evrope, poput KK Split i KK Bosne, nikome ne pada lako. No, Divac je mišljenja da je težak posao vratiti se na stare staze.

“Pre svega, treba napraviti prvi korak da se oni ne ugase. To je da gradovi i država stanu iza njih, a onda da se napravi privatizacija tih klubova ili neki model koji će u kontinuitetu dati rezultate. Jednokratna pomoć nikome neće doneti dobro”, istakao je on.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, Divac nije propustio da prokomentariše kako je planirao proširiti i rad svoje “Fondacije Ana i Vlade Divac”, koja pomaže djeci izbjeglica i raseljenih lica, i na region.

“Bila bi mi želja da svi ljudi koji su imali tako nesretan period svog života krenu nekim novim početkom. Međutim, mi smo se skoncentrisali na Srbiju iz prostog razloga što moramo da završimo taj proces. Kad završimo to, verovatno ćemo se uključiti u širi program. Nadam se da postoje neke organizacije sa ovih prostora koje rade slične stvari, pa možemo zajedno da dođemo do istih ciljeva”, istakao je Divac u razgovoru za Anadolu Agency.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 25.9.2013. u 09:13