Volio bih da i Bosna krene putem Cibone

tačno.net
Autor/ica 5.9.2014. u 10:49

Volio bih da i Bosna krene putem Cibone

– Ako Bog da – bio je odgovor Aleksandra Petrovića na naše pitanje hoće li 12. septembra s Cibonom doći na Memorijal “Mirza Delibašić”.

U tom momentu, a bio je 24. avgust, nakon kvalifikacijske utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Velike Britanije u Sarajevu, legendarni košarkaš i trener Cibone, a do prošle godine i selektor BiH, nije znao ni hoće li čuveni “Vukovi”, dvostruki prvaci Evrope, uopće i postojati, a kamoli doći na Kinđetov memorijal.

No, u borbi s vremenom, Aco je, kao predstavnik gradskih vlasti u klubu kojem je prijetila finansijska propast, uspio nemoguće – postigao je dogovore nakon kojih su Ciboni ukinute zabrane transfera i učešća u međunarodnim takmičenjima!

Bit će lakše

Posebno je intrigantna bila vijest da su upravo Petrović i njegova majka Biserka vlastitim novcem pomogli Ciboni da se spasi iz skoro bezizlazne situacije.

– Nismo željeli o tome govoriti u javnost, ali je gradonačelnik (Milan Bandić, op. a.) neplanirano izišao s tom informacijom u medijima.

Ne bih od toga pravio ništa veliko, jer je Cibona i mom pokojnom bratu Draženu, kao i meni i našoj porodici, uvijek bila nešto posebno. Onog trenutka kada je bilo evidentno da je Cibona u problemima, moja majka Biserka i ja uskočili smo da pomognemo – kaže Petrović (55 godina) za “Dnevni avaz”.

Znači, sada možete sa sigurnošću reći da dolazite u Sarajevo?

– Da, trebali bismo biti tu, mada organizaciono još nije sve posloženo. Do 1. oktobra trebali bismo složiti Upravni odbor, provesti pravnu procedura, ali bitno je da je Cibona tu i da za godinu-dvije ponovo postane klub u kojem će biti zadovoljstvo raditi. Uglavnom, sljedeći koraci bit će mnogo lakši.

Hoćete li ostati u Ciboni i na kojoj funkciji?

– Ni sada nemam nikakvu funkciju niti se vidim u bilo kakvim kombinacijama, jednostavno sam želio pomoći klubu za koji sam vezan.

Veliko ime

U Sarajevu Vas dočekuje još jedan nekadašnji evropski prvak, koji, također, prolazi veliku krizu, sličnu Ciboninoj?

– Za mene je Bosna veliko ime u košarci, brend poput Jugoplastike, Partizana, Cibone… Nadam se da će krenuti našim putem i isplivati iz teškoća.

Vidjeli smo u nedavnoj utakmici između BiH i Britanije da ste i dalje veoma popularni u Sarajevu. Gajite li i Vi slične emocije prema ovoj sredini?

– Moram vam reći, osjećam da je sadašnja reprezentacija BiH i moje djelo, tu sam proveo veoma lijepe trenutke. Uostalom, mnoge od tih igrača sam i promovirao u reprezentaciju, poput Andrije Stipanovića, Marka Šutala, Nemanje Mitrovića… Definitivno sam vezan za tu selekciju.

18 godina proveo je Petrović u Ciboni kao igrač i trener

9 klubova vodio je kao trener

2 reprezentacije vodio je u karijeri (Hrvatska, BiH)

1 titulu prvaka Evrope osvojio je s Cibonom

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 5.9.2014. u 10:49