Vraćaju se Rođeni: Velež je opet ekipa, koliko dobra vidjet ćemo protiv Borca i Zrinjskog

Foto: sportsport.ba

Nakon jesenjeg dijela prvenstva kojeg želimo svi čim prije zaboraviti, Velež je dobio novu upravu. Za predsjednika kluba izabran je Senad Kevelj, a direktor je postao Sanjin Alagić. Prvi potez nove uprave bio je prekid saradnje sa Amarom Osimom i dolazak novog stručnog štaba na čelu sa Nedimom Jusufbegovićem bivšim igračem i trenerom Veleža. U stručni štab su ušli Adnan Dizdarević, sigurno najbolji trener golmana u Bosni i Hercevini i sjajni mladi trener Samir Merzić uz ostanak Veležove legende Avde Kalajdžića.

Tri takmičarske utakmice (kup i prvenstvo) Velež zaista izgleda dobro. Dalo se negdje to i naslutiti u pripremnom ciklusu u Antaliji prije mjesec dana. Međutim, ako uzmemo ovaj uzorak na protivnicima kakvi su Posušje, Tuzla City i Sloga Meridian onda to stvarno djeluje opipljivo i učinkovito. Statistički gledano, ostvarene su tri pobjede, od čega dvije gostujuće, postignuto je šest golova, a nije primljen nijedan.

U svih šest golova upisano je ime Nermina Haskića. Pet puta je pogodio i jednom asistirao (Haliloviću). Slaviša Bogdanović je zaključao svoju mrežu preko 270 minuta – bez primljenog gola uz odbranjen penal protiv Sloge.

Ali, da ne bismo pisali samo suho o statistici koja umije nekad i uspavati potrebno je naglasiti da se naziru konture Jusufbegovićeve vizije igre Veleža. Igrači izgledaju motivisano, puno se trči, greške se svode na minimum. Popularni Feja Nedim Jusufbegović je zauzeo potpuno drugi gard nego njegovi prethodnik Amar Osim. Dakako, svi imaju svoj stil i način na koji vode tim, međutim, Jusufbegović je u samom startu, od dosta novih imena koja su pristigla u Velež, počeo da gradi onakve Rođene koje Osim nije uspio, a svojevremeno jeste Feđa Dudić.

Istina, prerano je još ulaziti u dublje analize, neke ćemo detalje i segmente otkriti već u naredna dva susreta na Areni Rođeni koji se igraju u razmaku od četiri dana. Stižu Borac u redovnom i Zrinjski u zaostalom kolu od jesenas. Velež je, prema do sada viđenom, tu spreman biti konkurentan i to u oba navedena meča. Odbranom sjajno diriguje korpulentni i pouzdani Hrkać, koji se sjajno postavlja i markira teren, čita igru protivnika.

Napad predvodi već spomenuti Haskić koji je svoju klasu potvrdio u ove tri utakmice. Između njih dvojice je već iskusni i uštimani trio Zeljković-Hasanović-Vehabović. Bočno se nadopunjava Domić, a i Dejanović kojem je Feja pronašao nešto defanzivniju ulogu. Dakako, tu je i Halilović koji će zbog povrede protiv Sloge propustiti Borac, ali bi za derbi sa Zrinjskim trebao biti spreman. Šikalo se lijepo snalazi i realno predstavlja budućnost kluba. Anđušić je uvijek nezgodan protivnicima sa svojim lucidnim driblinzima, a u Hajdukovom “bilom tiću” Laušu Rođeni su dobili igrača koji je zaštićeno godište i zaslužuje mjesto u prvih 11, već ima upisane već dvije asistencije za nešto više od pola sata koliko je bio na terenu u dvije utakmice.

Papire i birokratske formalnosti čekaju Karamarko, Raphael Lea’i i Wallace i očekuje se i njihovo priključenje. Iz procesa dugotrajnog oporavka izlazi i Muminović. Reklo bi se da Velež ima prilično dobar i ujednačen roster. Velež vidljivo ima problema sa bekovima i krilima, ali ekipa može neutralisati sve nedostatke uključujući sve.

Utakmice protiv Borca i Zrinjskog će dati odgovor na pitanje koliko je kvalitetan ovaj Velež. Bez obzira kakav odgovor bio, treba nastaviti sa ovim procesom. Iza nas je tek jedan prelazni rok, i to zimski u kojem je igrače puno teže naći.

Ovo nije utrka na 100 metara, već maraton. Ovaj proces mora podržati uprava kvalitetnim ljetnim prelaznim rokom, navijači punim stadionom bez obzira na rezultat ali sa garantovanim oznojenim dresom.

Uprava, navijači, igrači, stručni štab su ponovno jedno, a kad je to tako repriza ljetni noći iz Atene i Zenice postaje realnost.

Ovi ljudi su valjda zaslužili najbolje.

Mi to možemo zajedno.

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
„Treba činiti dobro do iznemoglosti.Treba užasnuti svemir dobrotom onako kako smo ga mi užasnuli količinom zla na svijetu.Treba činiti dobro do granice gluposti, i preko...
Enes misli na Velež i kad je sa suprugom i najbližim. Uvijek traži neke nove, a stare Veležove papire. Za njega je Velež više od...
Naš Zdravko Grebo je bio više od profesora, bio je naš jaran, naša raja, sarajevska, mostarska...
Prošlo je tačno 30 godina od zločina koji je okarakteriziran kao pucanj u srce Bosne. Naime, 13. novembra 1993. godine u zločinačkom piru pripadnika 302....