Zašto igrači koje zastupa Nurkićev menadžer ne igraju za BiH?

tačno.net
Autor/ica 7.11.2014. u 12:30

Zašto igrači koje zastupa Nurkićev menadžer ne igraju za BiH?

Ovih dana ponovo je aktueliziran nastup Jusufa Nurkića u dresu državnog tima. Njegov menadžer Enes Trnovčević izjavio je za medije kako je pravilo da rookie mora igrati Ljetnu ligu za svoj tim, te da zbog toga BiH navijači neće Jusufa gledati u najdražem dresu na najjačoj smotri evropskih reprezentacija. No, da li je to zaista tako?

Portal SCsport.ba istraživao je i došli smo do veoma interesantnih podataka. Prije svega, takvo pravilo ne postoji. Naš kapiten Mirza Teletović je nakon prve sezone (rookie sezone) došao, spremio se sa timom i otišao na EP u Sloveniju i predvodio ekipu koja je bila na pragu senzacije i umalo srebrne iz Slovenije, Litvaniju, nije poslala kući. Ostvarili smo tri pobjede, ali na našu žalost nismo prošli dalje. Mirza je dakle izabrao BiH dres, a ne Ljetnu ligu.

Nemanja Nedović je nakon prve sezone nastupio za Srbiju. Bojan Bogdanović po tom pravilu ne bi mogao nastupati za Hrvatsku ili Zoran Dragić za Sloveniju? To se naravno neće desiti, jer takva pravila ne postoje.

Raspitali smo se i ko je taj famozni Enes Trnovčević i došli do interesantnih informacija. Mirza Begić, Hasan Rizvić, Alen Omić, Emir Preldžić i još neki igrači su klijenti koje je zastupao ili još uvijek zastupa Trnovčević.

Zajedničko im je da su rođeni u BiH i da nikad nisu nastupali za svoju zemlju, nose dresove drugih reprezentacija – Begić, Rizvić i Omić Slovenije (Trnovčević inače živi u Sloveniji), Preldžić je dres Slovenije zamijenio dresom Turske i promijenio je menadžera.

U košarkaškim krugovima Trnovčević je poznat baš po tome da mlade igrače iz BiH vodi u timove u Sloveniju, završava državljanstva i tako nanosi ogromnu štetu bh. košarci. Istina, Slovenija je godinama bila bolje organizovana u dijelu mladih reprezentativnih selekcija. Dolaskom Haruna Mahmutovića i još nekih ljudi u KSBiH stvari se mijenjaju i danas BiH ima sve mlade selekcije u A divizijama, a Slovenija ne.

Nekoliko mladih igrača koji igraju u Sloveniji, izabrali su BiH i nose dres sa najdražim grbom. (Polutak, Lazić). Portal SCsport.ba već je pisao o tome kako je Harun Mahmutović u Sloveniji pronašao Jusufa Nurkića, prekinuo trening Olimpije kako bi našeg dragulja zajedno sa Emirom Sulejmanovićem vratio u domovinu, a vjerovatno mu je bila namijenjena sudbina svih nabrojanih igrača.

Nameću se dva pitanja.

Da li će Nurkić ipak na prvo mjesto staviti zemlju u kojoj je rođen, otputovati sa reprezentacijom na veliko takmičenje i istrčati na parket u petorci Zack Wright (ili neki drugi USA play), Gordić, Đedović, Teletović, Nurkić? Petorci od koje bi strahovala Evropa!
Zašto BiH mediji daju prostor čovjeku koji je odveo veliki broj vrhunskih igrača u druge reprezentacije da govori loše o Savezu koji se grčevito bori za svakog mladog igrača i bilježi sjajne rezultate u zadnjih nekoliko godina?

Zar baš sami sebe ne poštujemo?

scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 7.11.2014. u 12:30