Živeti Šenklijevu misao

tačno.net
Autor 5.6.2014. u 12:33

Živeti Šenklijevu misao

Veliki Bil Šenkli je jednom rekao: “Neki ljudi smatraju da je fudbal pitanje života i smrti. Greše. Fudbal je više od toga”.

Šenkli je rekao, a Švabo, odnosno Ivica Osim je živeo Šenklijevu metaforu. Marko Tomaš, pesnik iz Mostara i okoline je bio logičan odabir za razgovor sa kompozitorom, odnosno Štrausom sa Grbavice. Knjiga “Utakmice života”, biografija Ivice Osima najbolji je pokazatelj da je to zaista tako.

Uostalom, čujmo i počujmo šta je o knjizi rekao jedan drugi velikan pisane reči, koji se odaziva na ime Predrag Lucić, Duje: “Ivica Osim Švabo nije mogao dobiti osimovskijeg biografa od Marka Tomaša, jer samo takav pesnik može u jednu jedinu rečenicu smestiti svu životnu zaigranost Štrausa s Grbavice.

Ta Tomaševa rečenica, ta njegova lopta kojom je na pomoćnom terenu Željina stadiona pogodio čitavog Osima, glasi: “Nakon 72 godine života, učestvovanja na Olimpijadi i Mundijalu, nakon igračke karijere u Francuskoj i Holandiji, nakon treniranja, svetske slave i moždanog udara, Ivica Osim je i dalje s jednakom strašću gledao trening na mestu sa kog se otisnuo u veliki fudbalski svet.”

A sada je pročitajte još jednom, ali polako, kao što se gledaju ponovljeni snimci majstorskih poteza na utakmicama života”.

U ovom 95. KUPEK-u slušamo Marka Tomaša, koji je među brojnim svojim likovima poznat i kao “kauč selektor”, a kao takav je objavljivao tekstove o fudbalu na portalu www.zurnal.ba i to ga je kod Švabine porodice kvalifikovalo za valjanog biografa Ivice Osima.

Ovo, međutim, nije klasična biografija. Knjiga je i autorski rad Marka Tomaša sa svom poetikom koju on sa sobom nosi i u tom smislu je i pitkija od bilo koje biografije. Sa Markom smo pričali o tome kako je uopšte došlo do toga da on piše Švabinu biografiju, zašto ga smatra, ne poslednjim jugoslavenskim selektorom, nego i poslednim jugoslavenskim predsednikom koji je vodio, kako on kaže “odmetnutu bandu” na Svetskom prvenstvu u Italiji, koju gotovo niko u državi, koju su predstavljali nije podržavao.

Da li je Ivica Osim, ako gledamo to prvenstvo i onu čuvenu Željinu utakmicu sa Videotonom svoje najvažnije utakmice života ipak izgubio?

Švabo, međutim, nije samo to. On je “sensei”, u Japanu ima svojstvo boga, pa poslušajte Marka da čujete zašto se za knjigu zanimaju i Japanci i Austrijanci, a već je prevedena i na engleski. Čujte Marka, a ako vas sreća i brzina posluže i ako pošaljete mail na [email protected], onda ćete imati priliku i da pročitate Markova pisanja o Ivici Osimu. U suprotnom, knjižare i kiosci širom one naše bivše Juge biće mesta za nabavku knjige.

U ovom KUPEK-u slušamo i Mašu Zorić, autorku izložbe “Ljubavna pošta” koja je krajem maja otvorena u Uličnoj galeriji.

Šta reći o izložbi i Maji?

Ovako je predstavljena:

“Kroz svoje umetničko stvaralaštvo Maša Zorić na karakterističan i osoben način, simplifikovanim crtežima, nalik na dečije, projektuje svoju intimu, misli i emocije u izjave bezuslovne ljubavi.

Čitaocu ove vizuelne poezije se otkriva autorkin senzibilitet i specifična intimna estetika “bez mnogo mudrosti, prostim crtežom i bojom, sa malo crnog tuša i po kojom lepom reči”.

Uživajte u KUPEKU # 95 OVDE

021.rs

Tagovi:
tačno.net
Autor 5.6.2014. u 12:33