Zmajevi, Englezi i Rusi posao završavaju u utorak

tačno.net
Autor/ica 12.10.2013. u 12:47

Zmajevi, Englezi i Rusi posao završavaju u utorak

Reprezentacija Belgije, Italije, Njemačke, Holandije i Švicarske kolo prije kraja osigurale su nastup u Brazilu narednog ljeta.

Posao osim Zmajeva još uvijek nisu zavšili Englezi i Rusi. Gordom Albionu u posljednjem kolu potreban je trijumf nad Poljskom na domaćem terenu. Senzacionalan kiks iskoristila bi Ukrajina koja će do kraja savladati slabašni San Marino. Ukrajinci od sinoć u džepu imaju baraž, uzdavši se u susjede Poljake uoči posljednjeg kola.

Nadomak Brazilu je i Rusija. Izabranicima Fabia Capella u posljednjem kolu dovoljan je remi na gostovanju kod Azerbejdžana. Rusija bi vrlo lako i sa porazom uz trijumf drugoplasiranog Portugala mogla do velike smotre obzirom na za sedam pogodaka bolju gol razliku.

U ostalim grupama putnici u Brazil su poznati. Borba za drugo mjesto najzanimljivija će biti u grupi B. Tamo čak četiri ekipe mogu uhvatiti baraž. Najbliža je Bugarska sa 13 bodova, ali i boljom gol razlikom od Danske koja ima isti broj bodova. Po jedan bod manje imaju Češka i Armenija. Bugarska da bi kvalifikacije završila kao drugoplasirana u posljednjem kolu mora savladati Češku na domaćem terenu. U slučaju drugačijeg ishoda na drugo mjesto izbila bi vjerovatno Danska koja u Kopenhagenu dočekuje posljednjeplasiranu Maltu. Najmanje šansi za baraž ima Armenija koja u posljednjem kolu gostuje Italiji.

Zanimljivo u borbi za drugo mjesto uoči posljednjeg kola je i u grupi D. Konkurenti su Turska, Rumunija i Mađarska. Selekcija koju od nedavno predvodi Fatih Terim najbliža je baražu, ali je u posljednjem kolu očekuje meč sa super jakom Holandijom na domaćem terenu. U slučaju da Turci ne dođu do pobjede, u baraž bi vjerovatno Rumunija koja je u posljednjem kolu domaćin Estoniji. Mađarska će u Budimpešti igrati protiv Andore i osluškivati šta se dešava u Istambulu odnosno u Bukureštu.

Nadomak drugog mjesta pomalo iznenađujuće je i selekcija Islanda. Islanđani imaju bod više u odnosu na Sloveniju i u slučaju pobjede na gostovanju kod Norveške bili bi siguran učesnik dodatnih kvalifikacija. Slovenija će na noge Švicarskoj u Bern, a do baraža može samo u slučaju trijumfa nad liderom te poraza Islanda ili neriješenog ishoda u Oslu.

sportsport

tačno.net
Autor/ica 12.10.2013. u 12:47