Zmajevi počinju sa posljednjom fazom operacije “Brazil 2014”

tačno.net
Autor/ica 7.10.2013. u 08:09

Zmajevi počinju sa posljednjom fazom operacije “Brazil 2014”

Okupljanjem fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, danas u hotelu Hercegovina na Ilidži, počinje posljednja faza operacije „Brazil 2014“.

Selektor Zmajeva Safet Sušić posljednji puta će u kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine okupiti najbolje bh. fudbalere koji imaju zadatak da sa dvije pobjede u dva posljednja kvalifikaciona meča po prvi put seniorsku reprezentaciju naše domovine odvedu na jedan veliki turnir.

Da razvesele naciju fudbalerima sa Papetovog spiska ne trebaju pobjede protiv velikih i moćnih selekcija, već domaći trijumf 11. oktobra na Bilinom polju protiv Lihtenštajna, te gostujuća pobjeda protiv Litvanije u Kaunasu četiri dana kasnije.

Dvije reprezentacije protiv koji igramo nisu bauk, ali samo uz pristup kao da igramo duele sa Španijom i Brazilom, pravi rezultat neće izostati, a toga je selektor Sušić, zajedno sa svojim izabranicima, veoma svjestan.

Kvalifikacije za koje bismo mogli reći, da nije bilo domaćeg poraza od Slovačke, da smo su odrađene besprijekorno, iskusno, taktički, znalački, borbeno i srčano sa dozom sreće koju su donijele neke nove face koje su tokom kvalifikacija pristigle u „Zmajevo gnijezdo“, na samom su kraju.

Nakon sjajnih igara na početku kvalifikacija mnogi su pričali o sjajnoj igri našeg nacionalnog tima, o goropadnom i učinkovitom napadu, ali sve su to uzimali sa dozom rezerve jer smo igrali sa, uslovno rečeno, slabijim i lošije rangiranim reprezentacijama. Ipak, kada su Džeko, Ibišević, Misimović, Spahić i društvo na Bilinom polju utrpali „tricu“ Grcima fudbalska Evropa je zanijemila. Grci koji su tvrda ekipa, koja teško prima golove, nisu imali odgovor za napad koji su u tom trenutku predvodili najbolji strijelci evropskog dijela kvalifikacija.

Uplela je Grčka prste u posljednji susreta koji igra naša selekcija. Heleni su spremni „stipendirati“ Litavaniju u slučaju da izbore pozitivan rezultat u srazu sa našom selekcijom. Na kraju se nadamo da će onaj ko je upleo prste na kraju dobiti po istima, a Papetovi Zmajevi vizu za Sjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine.

tačno.net
Autor/ica 7.10.2013. u 08:09