Zmajevi poručuju: Borit ćemo se do krajnjih granica naših mogućnosti

tačno.net
Autor/ica 7.6.2016. u 08:00

Zmajevi poručuju: Borit ćemo se do krajnjih granica naših mogućnosti

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u japanskoj Osaki igra finale Kirin kupa s Japanom. Zmajevi će u kombinovanom sastavu pokušati iznenaditi Samuraje i osvojiti svoj prvi trofej u historiji.

Na jednoj klupi sjedit će Vahid Halilhodžić, a na drugoj Mehmed Baždarević. Ovaj meč podsjeća na finale Kupa Maršala Tita odigrano 1981. godine u Beogradu. Tada su ova dva stručnjaka bili najvažniji igrači svojih klubova. Vaha je nosio dres Veleža, a Meša Željezničara. Obojica su postigli po dva pogotka, ali su Rođeni na kraju slavili rezultatom 3:2. Odlučujući gol za Mostarce tada je postigao Okuka.

I danas će veliki prijatelji biti jedan protiv drugog u odlučujućem dvoboju. Zmajevi su u polufinalu nakon jedanaesteraca savladali Dansku (u regularnom dijelu bilo 2:2). Pokazali su karakter, znanje i viteštvo. Nakon zaostataka od 2:0 uspjeli su se vratiti. Tome treba dodati da je kod vodstva Danaca od 2:1 Vranješ dobio crveni karton. Ipak, presudili su želja, htijenje i znanje.

Šef državnog bh. tima Mehmed Baždarević naglašava kako su igrači još uvijek umorni, ali je atmosfera u ekipi sjajna.

“Momci su posljednjih dana dobro radili na treningu. Težit ćemo da ponovimo borbenu i agresivnu igru kao što je to bio slučaj u meču s Danskom. No, Japan je izuzetno kvalitetna ekipa koja je u ovom momentu favorit. Međutim, borit ćemo se do krajnjih granica naših mogućnosti kako bismo ostvarili dobar rezultat. Želimo odigrati dobru utakmicu“, istakao je Baždarević.

Nakon posljednjeg treninga pred utakmicu zadovoljan je bio i Igor Janković asistent u našem A timu.

“Spremni smo za meč. Radili smo dobro proteklih dana i ispunili ono što smo zacrtali. Igrači su raspoloženi, motivisani i željni dokazivanja. Žele napredovati iz utakmice u utakmicu. Svi se nadamo pobjedi u finalu“, naglasio je Janković.

Japan je u polufinalu savladao Bugarsku rezultatom 7:2. Domaći su u tom okršaju demonstrirali moć. Bh. stručnjak na klupi Samuraja Vahid Halilhodžić istakao je kako s posebnim emocijama dočekuje duel sa BiH.

“To je moja rodna zemlja, a u reprezentaciji je mnogo ljudi koje poznajem. Emocija će biti, ali ovo je nogomet i pokušat ćemo slaviti“, kazao je Vaha.

Dodao je kako je Japan postavio ciljeve i da žele osvojiti trofej. Ipak, bit će lišen usluga Honde i Kagawe koji su povrijeđeni. Honda ima problema s lijevim koljenom i nije igrao protiv Bugarske, dok je Kagawa zamijenjen tokom utakmice zbog bolova u abdomenu nakon dva postignuta gola.

“Imamo alternativu, želim da vidim kako će igrati igrači koji će dobiti šansu sa klupe. Bh. reprezentacija je odigrala dobro protiv Danske, čak i nakon crvenog kartona. Pokazali su da su jaki fizički i taktički. No, mi smo spremni na sve izazove“, kazao je Halilhodžić.

Japan i BiH igrali su do sada jednu prijateljsku utakmicu. Bilo je to 30. januara 2008. godine u Tokiju, a domaći su slavili 3:0. Bh. tim s klupe je tada vodio Meho Kodro.

Utakmica finala Kirin kupa igrat će se danas u 12:30 sati po našem vremenu na stadionu Suita u Osaki koji prima 40 hiljada gledatelja. Direktan prijenos bit će na FACE TV.

Klix.ba

tačno.net
Autor/ica 7.6.2016. u 08:00