Zmajevi sa igračem manje pokazali zube Špancima, ostala žal za greškama i propuštenim šansama

tačno.net
Autor/ica 30.5.2016. u 10:41

Zmajevi sa igračem manje pokazali zube Špancima, ostala žal za greškama i propuštenim šansama

Fudbalska reprezentacija BiH poražena je od Španije rezultatom 1:3 u prijateljskoj utakmici igranoj na AFG Areni u švicarskom St. Gallenu.

Selektor Baždarević u ovom meču nije mogao računati na povrijeđene Ermina Bičakčića, Senada Lulića i Vedada Ibiševića, dok je Del Bosque, njegov kolega na drugoj strani, Zmajevima suprostavio sastav bez igrača Barcelone, Seville, Real Madrida i Atletlco Madrida.

Već na samom startu meča nakon greške naše odbrane, lopta je došla do usamljenog Aduriza, koji je šutirao iz neposredne blizine, ali sjajno je odbranio Begović. Iako nismo loše ušli u utakmicu, u 11. minuti ponovo je slabo reagovala posljednja linija Zmajeva nakon jednog kornera, a lopta je došla do Nolita, koji je odmjerenim udarcem iskosa sa lijeve strane matirao Begovića za 0:1.

Zmajevi su nakon toga pokazali još više nesigurnosti, a u 18. minuti bilo je već 0:2. Bešić je napravio nevjerovatnu grešku lošim povratnim pasom u našem kaznenom prostoru, a Nolito je velemajstorskim lob udarcem prebacio Begovića za 0:2. U 21. minuti Zmajeve je zadesio i novi peh, jer je kapiten Edin Džeko napustio teren zbog povrede, a zamijenio ga je Milan Đurić.

Samo minut poslije Nolito je mogao i do hat-tricka, ali Begović je odbranio udarac napadača Celte. Iako se u tim trenucima činilo da je naš tim u pravom nokdaunu, uspjeli smo da se vratimo u meč. Pjanić je u 29. minuti izveo korner sa desne strane kojeg je izborio Višća, a Spahić je sjajno skočio i zakucao loptu pod prečku za 1:2.

Furija je nakon toga imala više od igre, ali ponovo smo zaprijetili u finišu poluvremena. Kolašinac je u 44. minuti dobro probio po lijevoj strani i odigrao je povratnu loptu za Višću, čiji je dobar udarac sa 16 metara ipak izblokiran. U posljednjim trenucima prvog poluvremena ostali smo sa igračem manje.

Nakon jedne gužve na terenu, Emir Spahić je bespotrebno rukama prema licu odgurnuo Azpilicuetu, a potom i Fabregasa, te je isključen i u nastavku smo igrali sa igračem manje.

Na startu drugog dijela Hajrović je zamijenio Višću, a u 50. minuti sjajno je proigrao Đurića koji je izašao sam ispred Asenja, ali španski golman je odličnom intervencijom spriječio gol. Zmajevi iako sa čovjekom manje, drugi dio su počeli mnogo angažovanije. Hajrović je u 54. minuti dobro šutirao sa 35 metara, ali pored gola.

Igralo se potom nešto mirnije, da bi rezervista Duljević u 66. minuti sjajno centrirao, lopta je prohujala pored nekoliko grača u kaznenom prostoru i pogodila je stativu. Samo četiri minute kasnije Pjanić je sve lijepo uradio i ostavio je povratno loptu za zapaženog Duljeviću, koji je fantastično šutirao sa 25 metara, ali Asenjo je još jednom sjajnom odbranom sačuvao svoju mrežu.

Oyarzabal je u 75. minuti imao najbolju šansu za Španiju u nastavku, ali je njegov udarac iskosa iz blizine otišao pored gola. U posljednjim trenucima Pedro je uspio da postigne i treći gol za Španiju za konačnih 1:3, ali igra Zmajeva iz drugog dijela svakako da nas može radovati.

Pojedinici su opravdali poziv u reprezentaciju, dok su neki ipak odigrali neodgovorno i nedovoljno dobro, ali ne sumnjamo da će selektor Baždarević pokušati ispraviti nedostatake u internom razgovoru sa igračima i na narednim reprezentativnim okupljanjima.

BiH će nakon ovoga susreta otputovati u Japan gdje će nastupiti na Kirin kupu koji počinje 3. juna.

BiH-Španija 1:3

Stadion: AFG Arena, St. Gallen. Sudija: Stephan Klossner (Švicarska). Strijelci: 0:1 Nolito 11., 0:2 Nolito 18., 1:2 Spahić 29., 1:3 Pedro 94. Žuti kartoni. Vranješ (BiH). Crveni karton: Spahić 45. min. (BiH).

Bosna i Hercegovina: Begović, Vranješ (od 90. Memišević), Spahić, Zukanović, Hadžić (od 67. Medunjanin), Bešić, Kolašinac, Pjanić, Višća (od 46. Hajrović), Hodžić (od 57. Duljević), Džeko (od 21. Đurić / od 78. Grahovac).

Španija: Asenjo, Bellerin, San Jose (od 81. Fornals), Bartra, Azpilicueta, Fabregas (od 60. D. Llorente), Marco Asensio (od 60.Williams), Silva (od 46. Suarez), Nolito (od 60. Oyarzabal), Aduriz (od 46. Pedro).

scsport.ba

tačno.net
Autor/ica 30.5.2016. u 10:41