Zmajevi se okupljaju večeras: Slijedi operacija baraž

tačno.net
Autor/ica 5.10.2015. u 11:01

Zmajevi se okupljaju večeras: Slijedi operacija baraž

Fudbalska reprezentacija BiH večeras će se okupiti u Zenicu uoči dva odlučujuća meča za baraž za plasman na EURO 2016.

Selektor Mehmed Baždarević protekle sedmice saopštio je popis od 29 igrača, ali su četiri imena otpala: Izet Hajrović, Marin Aničić, Edin Džeko i Riad Bajić.

Neki su ispali sa spiska zbog povreda, a neki zbog loše forme.

Cilj je jasan, a to je osvajanje šest bodova i nadati se da će Belgija savladati Izrael u posljednjem kolu.

Sigurno je da momcima Mehmeda Baždarevića predstoje veliki ispiti, prije svega jer ćemo nastupiti bez kapitena Edina Džeke, koji će ipak doći u Zenicu i pružiti podršku Zmajevima.

Tako će selektor imati težak posao da sastavi idealnih 11 pred megdan s Velsom, kojem u posljednja dva susreta treba samo bod kako bi osigurao direktan plasman na EURO. Upravo će taj bod tražiti u Zenici 10. oktobra, ali svi vjerujemo da ih možemo savladati.

Za utjehu nam ostaje da u posljednjem kolu dočekuju autsajdera Andoru, te da će u Zenici nastupiti ipak opušteniji. Na ruku nam ne ide i to što se sinoć na teren vratio Gareth Bale, a i Aaron Ramsey je u sjajnoj formi.

Svakako da najvećih hendikep Zmajevima predstavlja neigranje dvojca Bešić-Džeko. Biće veoma interesantno vidjeti koga će Meša odbarati za poziciju zadnjeg veznog, kojeg inače igra s dosta uspjeha fudbaler Evertona.

Opcija je nekoliko, tu može nastupiti i Sead Kolašinac, ali i Srđan Grahovac, koji je pozvan nakon odličnih igara u dresu Rapida. Tu su svakako i Anel Hadžić, zatim Sejad Salihović, ali i Haris Medunjanin koji ne igra nikako u Deportivu.

U napadu nam olakšanje stvara dobra golgeterska forma Vedada Ibiševića, koji je ove sezone već postigao četiri pogotka. Sigurno je da ćemo s Vedatorom u vrhu napada krenuti protiv Velšana.

Nakon Velsa slijedi nam duel s Kiprom, koji nas je u prvom dijelu kvalifikacija šokirao u Zenici.

Ne ohrabruje previše ni forma Asmira Begovića, koji je znao biti na znatno višoj razini uoči reprezentativnih okupljanja. Naš golman će ujedno doći i posljednji, dok bi većina ostalih Zmajeva trebala odraditi lagani trening u 18.00 sati.

Najviše u predstojećim mečevima javnost očekuje od Miralema Pjanića, koji je trenutno prva violina Vučice. Sada je prilika da konačno dokaže da zaslužuje reprezentativni dres i da dostojno može zamijeniti Zvjezdana Misimovića. Upravo od njegovih lopti ovisit će najviše Vedad Ibišević, koji je gladan pogodaka.

Igrači koji bi se danas trebali odazvati selektoru Baždareviću:

GOLMANI: Begović (Chelsea), Šehić (Qarabag), Burić (Lech).

ODBRANA: Šunjić (Stuttgart), O. Vranješ (Gaziantepspor), Spahić (HSV), Bičakčić (Hoffenheim), Mujdža (Freiburg), Kolašinac (Schalke), Cocalić (Mechelen), Zukanović (Sampdoria).

VEZNI RED: Pjanić (Roma), Grahovac (Rapid), Hadžić (Sturm), S. Vranješ (Legia), Medunjanin (Deportivo), Sušić (Hajduk), Štilić (APOEL), Lulić (Lazio), Salihović (Guizhou).

NAPAD: Višća (Basaksehir), Zec (Gabala), Hodžić (Dinamo), Đurić (Cesena), Ibišević (Hertha).

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 5.10.2015. u 11:01