Zmajevi sutra započinju operaciju “Završni udarac”

tačno.net
Autor/ica 6.10.2013. u 16:49

Zmajevi sutra započinju operaciju “Završni udarac”

Nogometni reprezentativci BiH sutra će u Sarajevu zvanično početi pripreme za utakmice odluke protiv Lihtenštajna (11. oktobar) i Litvanije (15. oktobar), nakon kojih ćemo saznati hoće li se zastava BiH prvi put u historiji zavijoriti na jednoj svjetskoj fudbalskoj smotri.

Gostovanje u Litvaniji narednog utorka dat će odgovor na pitanje idemo li direktno u Brazil ili ćemo ponovo biti osuđeni na prokletstvo baraža, ali ovoga puta, doigravanja ne bi smjelo biti.

Prema svim mjerilima, Lihtenštajn i Litvaniju trebamo pobijediti.

– Ne znam da li će svi doći sutra ali prvi trening nam je svakako u utorak. Do sada mi se niko nije javio s lošim vijestima. Vidim Pjanić je dobio udarac u leđa i ranije je izašao iz igre, ali ne vjerujem da je riječ o ozbiljnijoj ozljedi. Kada dođe, vidjet ćemo o čemu se radi – kaže Safet Sušić.

Iako su utakmice specifične, s posebnom težinom i ogromnim ulogom, selektor neće mijenjati svoje običaje. Radit će se kao i uvijek.

– Ne mijenja se ništa, niti ima razloga da se mijenja. Već smo mnogo puta igrali po rasporedu petak-utorak. Ne znam niti ima li potrebe raspravljati o značaju ovih utakmica, fudbaleri su potpuno svjesni šta ih čeka. Zato, nema potrebe puno pričati. Najbolji uvod za meč odluke u Kaunasu bit će pobjeda nad Lihtenštajnom u Zenici uz puno golova. Ne očekujem da ih bude osam, kao u Vaduzu, ali tri ili četiri bi bila odlična uvertira za Kaunas. Nema bolje pripreme – ističe Sušić i dodaje:

– Litvanija nema nikakve šanse u finišu kvalifikacija, ali sigurno će nastojati ostaviti dojam i ostvariti dobar rezultat. Oni će u petak igrati s Latvijom i snimak tog meča ću dobiti odmah, pa ćemo vidjeti kakvi su, ali nemamo mi puno pametovati. Do ovdje smo došli, do utakmica života i oba meča ćemo igrati pred našom publikom. Ako nismo u stanju dobiti obje utakmice, onda nam nije niti mjesto na SP – tvrdi Sušić.

Ekipa će do utakmice s Lihtenštajnom imati tri treninga, po jedan svakog dana. Nakon toga, u subotu i nedjelju slijede još po jedan, a u ponedjeljak, ekspedicija putuje u Kaunas.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 6.10.2013. u 16:49