Zmajevi u Cardiffu: Strpljivom igrom pobijedite Vels i vratite pozitivan takmičarski ritam

tačno.net
Autor/ica 10.10.2014. u 09:50

Zmajevi u Cardiffu: Strpljivom igrom pobijedite Vels i vratite pozitivan takmičarski ritam

Nogometna reprezentacija BiH igra večeras u Cardiffu drugu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Euro koji će se 2016. godine održati u Francuskoj. Izabranici Safeta Sušića pokušat će doći do povoljnog rezultata kako bi vratili poljuljano samopouzdanje pred nastavak kvalifikacionog puta.

Nakon prilično teškog prizemljenja protiv Kipra, Vels će pokazati da li se s pravom možemo nadati uspješnom ispunjenju zadatka. Zmajevi će biti u velikoj prilici da eventualnom pobjedom osnaže ambicije za barem drugu poziciju u grupi (Belgija prvi favorit).

Dakako, domaći su u velikoj psihološkoj prednosti, ne samo zato što su u svom okruženju, nego zbog činjenice da na svom kontu imaju tri boda. To dodatno diktira poticajnu atmosferu samopouzdanja i imat će rasterećeniji pristup utakmici. Sa dosta optimizma čekaju okršaj sa BiH.

S druge strane, naš državni tim će, koliko god se trudili da to ignorišu, biti pod imperativom. Poraz ne bi dokrajčio nadu u ispunjenju cilja – plasmana na EP, ali bi šane bile znatno manje.

U bh. okruženju to bi generiralo defetističku atmosferu. Tada bi počeo još veći proces osuda i pritisaka za kadrovske promjene.

Dakle, u Cardiffu se nakon 90 minuta svi negativistički virusi mogu odbaciti na najbolji mogući način. Pobjeda bi na planu samopouzdanja i okruženja bila itekako važna.

“Mi idemo u Vels s ciljem da pobijedimo. Da li ćemo uspjeti u tome, to je druga stvar. Oni su također oslabljeni, ostali su bez tri igrača, tako da imaju i oni problema. Prednost im je što igraju kod kuće, ali smo mi kvalitetnija ekipa. Očekujem dobar rezultat”, naglasio je selektor bh. nacionalne vrste Safet Sušić. Dodao je kako odbrana Zmajeve neće igrat flastera nad najboljim igračem Velsa – Baleom.

Pokazati da je meč sa Kiprom bio samo loš dan

Bez dvojbe, trijumf bi imao veliki efekat i povratak pozitivnom takmičarskom ritmu odmah nakon zeničkoj posrtaja. To bi bila potvrda da je meč sa Kiprom bio samo loš dan.

Kapiten Edin Džeko istakao je prije odlaska u Vels da još puno bodova ima u igri.

“S obzirom da smo prvu utakmicu neočekivano izgubili, a Wales je očekivano pobijedio Andoru, vjerujem da ova utakmica može da bude odlučujuća, ali i ne mora. Još dosta bodova je u igri, ali iskreno vjerujem da smo bolja ekipa od Walesa. No, to moramo pokazati na terenu. Oni imaju Balea i još nekoliko dobrih igrača koje znam iz engleske Premijer lige i znam koliko su spremni i koliko mogu. Zato kažem da će nam trebati više od sto posto da bismo pobijedili. Raspoloženje je dobro, igrači su spremni i ono što mogu reći u ime svih jeste da ćemo dati sve od sebe za trijumf”, kazao je Džeko.

Hadžić na stoperskoj poziciji

Da bi došli do pobjede Sušićevi izabranici trebaju igrati strpljivo i mudro. Gradski stadion u Cardiffu će nakon dugo vremena biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Domaći će na otvaranju utakmice, nošeni euforijom, pokušati doći do prednosti. Stoga je važno da Zmajevi izdrže početne nalete.

Šef državnog bh. tima imao je velikih problema sa sastavljenjem posljednjeg bedema ispred Begovićevog gola.

Prema posljednjem treningu koji je održan sinoć udarnu postavu BiH trebali bi činiti: Begović, Šunjić, Hadžić, Mujdža (Vršajević), Lulić, Bešić, Medunjanin, Pjanić, Sušić (Hajrović), Džeko i Ibišević.

Inače, BiH se nalazi na 25.mjestu FIFA-ine ranking liste, dok je Vels 29.
Utakmica u Cardiffu počinje u 20:45 uz direktan prijenos na BHT1.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 10.10.2014. u 09:50