Zukanović: Sušiću nikad neću oprostiti, a rad s Mešom je pozitivno iznenađenje

tačno.net
Autor/ica 6.5.2015. u 10:20

Zukanović: Sušiću nikad neću oprostiti, a rad s Mešom je pozitivno iznenađenje

Fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine i prvotimac talijanskog Chieva iz Verone Ervin Zukanović je za Anadolu Agency (AA) rekao kako nikad neće oprostiti Safetu Sušiću zbog neodlaska na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Zukanović ove godine igra najbolju sezonu u karijeri, nakon što je iz belgijskog Genta prešao u ekipu iz Verone. U razgovoru s novinarom AA je istakao kako je izuzetno zadovoljan sezonom koja je u toku i da nije bolje mogao ni sanjati. U 27 odigranih utakmica lijevi bek Chieva je upisao po dva gola i dvije asistencije, a svojom igrom je na sebe skrenuo pažnju i velikih talijanskih klubova. Iako su aktuelne ponude Intera i Lazija, otkrio je kako u Lazio sigurno neće preći, a da će na kraju ove sezone sve biti poznato.

“Lazio nije. Da stavimo tačku na tu priču, a o drugim stvarima ne bih volio da pričam. Jednostavno želim da sezonu privedem kraju na najbolji način. Ovdje me mnogo poštuju i cijene i želim da završim dobru sezonu i da smjestim klub na dobru poziciju. Prvenstvo se uskoro završava, a onda će se sve znati”, rekao je Zukanović.

Nekadašnji igrač sarajevskog Željezničara je kazao kako mu je ovo prva godina u Italiji i da je sanjao ne bi imao bolji san. Zukanović je rekao kako mu je cilj bio dolazak u jednu od jakih evropskih liga i da je u tome sada uspio.

“Došao sam u dobar klub u Italiji, koji je uvijek tu na sredini tabele, koji je mnogo organizovan i stabilan klub i preporodio sam se. Prva dva tri mjeseca nisu bila uopšte laka za mene, zato što ovdje rade mnogo drugačije, u taktičkom i fizičkom smislu. Morao sam se prilagoditi, ali sam vidio da mogu, tako da sam počeo da igram i hvala Bogu do sada sam igrao sve utakmice. Zdrav sam, stvarno se zahvaljujem Bogu na tome, jer ne može bolje nikako.”

Istakao je kako u odnosu na Belgiju velika razlika u kvaliteti lige. Igranje u Seriji A je donijelo utakmice protiv velikih igrača i timova, a i fudbal je nešto drugačiji. Za razliku od Belgije, u kojoj je fudbal otvoreniji, Zukanović kaže da se u Italiji više insistira na taktici.

“Mnogo se analizira protivnik i detalji mogu da odluče utakmice. To je Italija i radi se mnogo na tim stvarima. Kad sam dolazio ovdje, mislio sam da je taktika ključna, ali sam se prevario i shvatio sam da se mnogo fizički radi i trči. Morao sam mnogo da radim na tome i da svoje tijelo svedem na najbolji mogući nivo da bih se što bolje prilagodio na ligu”, rekao je Zukanović.

Dvadesetosmogodišnji Sarajlija je naglasio da je uživao u svakoj utakmici u dresu “letećih magaraca”, kako u Italiji često zovu ekipu Chieva.

“Uživao sam u svakoj utakmici i bilo mi je zadovoljstvo igrati protiv svake ekipe, nebitno da li je to mala ili velika ekipa. Na svaku utakmicu gledam isto, ali naravno kada igraš protiv velikih ekipa osjećaj je drugačiji, ljepši, još više prorade adrenalin i emocije”, pričao je Zukanović.

Zukanović je ove godine igrao protiv Miralema Pjanića, Senada Lulića i Milana Đurića. Njih četvorica danas čine nikad brojniju bh. koloniju na Apeninima, a svojim igrama “pripremaju” teren i za ostale igrače iz Bosne i Hercegovine.

“Mogu govoriti iz svog iskustva, mnogo me cijene u klubu, prije svega kao čovjeka, a kao igrača još više. Predstavnici kluba se raspituju, sportski direktor i njegov pomoćnik su došli na prijateljsku utakmice protiv Austrije da me posjete i gledaju neke igrače. Svaki naš igrač koji ostavi trag, otvara vrata drugim igračima. U kontaktu sam s Lulićem, s Pjanićem manje-više. Nedavno smo igrali s Đurićem, pa smo pričali prije utakmice”, govorio je Zukanović.

Neizbježna tema razgovora bila je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, posebno sukob koji je Zukanović imao s bivšim selektorom Safetom Sušićem, koji se odrekao njegovih usluga neposredno prije odlaska u Brazil, na utakmice Svjetskog prvenstva.

“Možda neki uopšte nisu svjesni šta se meni dogodilo prije svega. Ne znam kako da opišem tu situaciju. Da ne odeš na Svjetsko prvenstvo, zaista, to je bio bum. Hvala Bogu, čvrst sam i uvijek na zemlji i ja sam to ‘muški’ podnio. To me mnogo motivisalo, jer znam kroz šta sam prošao kroz život i znam da ću uspjeti. Najviše mi je žao što sam se nervirao i gubio živce i energiju. I radi porodice i roditelja jer su oni to sve sa mnom prolazili. Nisu oni mene smirivali, nego ja njih, do toga je došlo. Svašta sam prošao u životu i to je bila samo motivacija za mene, a hoću li to oprostiti? Neću nikada da to oprostim, jednostavno ne vidim razlog i nikad ja to neću oprostiti”, jasan je bio Zukanović.

Dolaskom Mehmeda Baždarevića na mjesto selektora Zukanović je ponovo dobio priliku da obuče dres “zmajeva”. Kazao je da je osjećaj bio malo drugačiji.

“Mnogo se pričalo o mom povratku tako da je bilo malo psihološkog pritiska, međutim, postao sam zreo, a s Božjom pomoći znam da ću to sve pregurati. Bio sam motivisan da to sve odradim koliko je moguće bolje. Najvažnije je da smo pobijedili protiv Andore. Zadovoljan sam, bilo je malo umora protiv Austrije, ali smo odigrali korektnu, dobru utakmicu s dobrim mentalitetom. Ako ga zadržimo i budemo motivisani mi ne bismo trebali imati nekih velikih problema u našoj ekipi, a ni sa protivnicima”, smatra Zukanović.

Dodao je da je svaka naredna utakmica kvalifikacija ključna, ali da BiH ima dobre igrače i da je sve na njima.

“Moramo da budemo sto posto ‘nabrijani’, da jednostavno izađemo na teren i da pokažemo da smo mi danas na terenu i da protivnik nema tu šta tražiti. Svako danas zna da igra fudbal i govoreći iz mog životnog iskustva svako svakoga dobija. Naprimjer, u Italiji velike se ekipe moraju dobro namučiti da pobijede Chievo. Ako nas malo potcijeniš, izgubit ćeš. Moramo ulaziti sto posto nabrijani, sa željom da pobijedimo i to je to”, kazao je Zukanović i dodao da je razlika između prethodnog i aktuelnog selektora kao „nebo i zemlja“.

Istakao je da sadašnji selektor radi profesionalno, obilazi igrače i razgovara s njima.

“Treninzi su mnogo drugačiji, profesionalniji. Sve je na profesionalnom nivou tako da je to pozitivno iznenađenje”, rekao je Zukanović.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 6.5.2015. u 10:20