НИ ПРЕСЕДНИК БУГАРСКЕ НЕЋЕ ВИШЕ ДА ОДГОВАРА ЗА СУДБИНУ ЗЕМЉЕ

tačno.net
Autor/ica 11.3.2013. u 10:09

НИ ПРЕСЕДНИК БУГАРСКЕ НЕЋЕ ВИШЕ ДА ОДГОВАРА ЗА СУДБИНУ ЗЕМЉЕ

Председник Бугарске   Росен Плевнелијев неочекивано одустао од улоге  фактора даље судбине земље

 „Остаао сам самцит, нико  ми не помаже „-пожалио се новинарима у авиoну на лету у Брисел преседник Бугарске Росен Плевнелијев.”За разлику од других,  не лежим у болници и немам повишен крвни пртисак“- прецизирао је председник алудирајући на болничко лечење Бојка Борисова, премијера у оставци, које се десило два пута током седмице.

Таквим увредљивим опаскама  на лидера пaртије  која га је промовисала и лансирала на функцију шефа државе, Плевелијев је коначно отворнео најавио  да прекида с Бојком  Борисовим и његовом партијом „Грађани за европски развој Бугрске (ГЕРБ)”.

Обрушујући се брутално на Борисова и његову партију крупни бизнисмен Росен Плевнелијев  је својим тихим гласом и сталним смешкома на уснама  од самог почетка био „бела врана” у том тиму. И само претеране амбиције  и  скандали с незаконитим радњама  вице-премиејра Цветана Цветанова  онемгућили су му да уђе у преседничку трку и да је   заврши као победник.

Сада је председник приморан да формира чиновничку владу.Ни једна од парламнтарних партија   није му помогла у тешком за земљу моменту кад је премијер, чим је за то добио прилику, вратио своја пуномоћија а валада и министри неких ресора масовно поднели оставку.Партије се  већ увелико баве  ванредним изборима, премијер и влада  налазећи се у оставци настоје да што брже донесу онакве одлуке које им одговарају, не осврћући се на потребе државе. Народни послaници проводећи последње дане пред распуштањем, преокупирани су  својом будућом  каријером. Економски живот у земљи је практично парализован.

Председник сам и усамљен  пред формирањем привремене владе

Председник Бугарске је остао тако, како би рекао наш Душан Ковачевић, „сам и усамљен“ пред проблемом формирања привремене влде.  Према оскудним информацијама, које се с времена на време појављују у бугарским мдеијима, тешко је наћи неку политички иоле релевантну личност у земљи којој председник Плевенлијев није  нудио да формира прелазну владу . Ту су и преседник садашњег парламента Цецка Цкачева, и министар финaнсија Симеон Ђанков, па гувернер Народне банке Бугасрке  Иван Искров. Помињу се и имена европске комесарке  Кристалине  Георгијеве,  амбасадорке  у Швајцарској  Миглене Пугачеве. У овој ситуацију предсенику нису  од помоћи ни  крупни бизнисмени чијем кругу и сам припада,  а помоћи му нема ни од  политичара и високих државних чиновника. Пред овим прагматицима се уаказује   нимало ружичаста перспектива, јер последња два месеца  морају да  плаћају за све грешке и промашаје владе Бојка Борисова.

Што се пак тиче грађанских протеста, њих председник једноставно и не запажа нити их  помиње у било којој прилици, као да их нема, али то не значи да их се не плаши. Није случајно током  седнице посвећене формирању друштвеног савета  са видним олакшањем пропратио  кад су напуштање  представници   демонстраната напустили  ово заседање. А у друштевни  савет су ушли све њему добро познати представници крупног бизниса и чиновничког апарата, иако нису раније у политици ничим засијали.

Какав ће коначно бити избор председника, земља  ће знати 12. маја,  а дотада није остало много времена.

А шта Бугарску чека после тог избора, биће позанто на лето кад прођу ванредни парламенатарни избори.

Бранко Ракочевић

 

 

tačno.net
Autor/ica 11.3.2013. u 10:09