1 : 1027 – Palestincima preostaju još samo virtualna zadovoljstva

Autor 19.10.2011. u 17:21

1 : 1027 – Palestincima preostaju još samo virtualna zadovoljstva

Razmjena vojnika izraelske vojske Gilada Shalita za 1027 palestinskih zatvorenika se dogodila u znakovitom povjesnom trenutku. Tri tjedna nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas u Ujedinjenim narodima zatražio priznanje palestinske države, a Izrael je pri tome uz pomoć OUN jasno dao na znanje  da je takozvano rješenje ‘dviju država zajedno’ sa mirovnim procesom iz Osla već dugo mrtvo, obje strane ključnog svjetskog sukoba slave veliku političku pobjedu. Razlika je u tome da jedna strana slavi konkretnu, fizičku pobjedu, a druga je još od 1948. prisljena na simbolična, metafizička zadovoljstva.

Izrael je zadnjih godina zidom srama, podizanjem nezakonitih naselja, prisvajanjem vodenih izvora i novim zakonima usavršenu verziju južnoafričkog apartheida, potpuno raskomadao zauzeti Zapadni brijeg i u cjelini si prisvojio Istočni Jerusalim. Pored toga prolazi peta godina blokade područja Gaze, gdje živi više od milijun i pol palestinskih zatvorenika; 1300 je ubijeno u izraelskoj vojnoj operaciji januara 2009. Takva taktika je takorekuć’ onemogućila nastanak palestinske države, posvađala vodeće palestinke političke pokrete i onesposobila palestinski oružani otpor. Puštanje Gilada Shalita je za Izrael veliko strateško dostignuće koje će Gazu definitivno izbrisati iz izraelske (pod)svijesti  i uvjeriti međunarodnu zajednicu u (navodnu) spremnost na “dogovor”.

S druge strane, Palestincima nije preostalo ništa drugo, nego da odu u OUN i za državu dobiju makar teoretske temelje. Praktično je izbila izraelska okupacija. Tako kao što je bila (samo) teoretska vojna pobjeda nad izraelskim oružanim snagama u operaciji Cast Lead, jer je vojni pobjednik onaj ko nakon borbe ostane na terenu i i dalje kontrolira teritorij. Tako kao što je teoretska pobjeda puštanje 1027 palestinskih zatvorenika u zamjenu za jednog jedinog izraelskog.

Budući da su Izraelci potpuni pobjednici u realnom svijetu, Palestincima preostaju još samo virtualna zadovoljstva. To ne zvuči kao približavanje kraju sukoba. Naprotiv.

 

Odabrala i sa slovenačkog prevela Nada Zdravič

 DELO/Eurotopics

Autor 19.10.2011. u 17:21