100.000 Norvežana odalo počast ubijenima

Autor/ica 26.7.2011. u 00:48

100.000 Norvežana odalo počast ubijenima

OKO 100.000 Norvežana okupilo se sinoć u povorkama koje su se održale u norveškim gradovima u spomen žrtvama Andersa Behringa Breivika. Ljudi su došli sa svijećama i ružama, a najveći skup bio je u Oslu.

Otac norveškog monstruma: Bilo bi bolje da je ubio sebe nego sve te ljude

Na skupu u Oslu okupljenima se obratio i premijer Jens Stoltenberg koji je još jednom naglasio ulogu demokracije u norveškom društvu. “Sudjelujući u ovome rekli ste ‘da’ demokraciji. Ovo je marš za demokraciju, toleranciju i jedinstvo. Zlo može ubiti pojedinca, ali nikada ne može pokoriti narod”, rekao je, između ostaloga.

Princ Haakon je rekao da su “žrtve u Oslu i na Utoyi bili mete terora, ali da je događaj utjecao na sve Norvežane”. U Oslu je održan i kratak komemorativni koncert nakon kojega je okupljena gomila otpjevala antinacističku himnu “Za mladost”.

Podsjećamo, 32-godišnji Breivik se jučer pojavio na sudu na saslušanju koje je bilo zatvoreno za javnost. Određen mu je pritvor od osam tjedana te potpuna izolacija u trajanju od četiri tjedna. Prije toga, u podne, održana je minuta šutnje u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj te na Islandu.

Kako je očekivano, priznao je da je počinio bombaški napad u Oslu te hladnokrvno ubijanje članova Mladeži Laburističke stranke, ali se izjasnio da nije kriv. Policija je jučer revidirala broj ubijenih koji je nešto manji nego što se ranije izvještavalo. Konačni broj ubijenih u napadu u Oslu je osam, a u pucnjavi na otoku Utoyi 68.

Index.hr

Autor/ica 26.7.2011. u 00:48