15-godišnja Romkinja podijelila Francusku: Ponuda predsjednika razljutila majku

tačno.net
Autor 19.10.2013. u 16:57

15-godišnja Romkinja podijelila Francusku: Ponuda predsjednika razljutila majku

Leonarda Dibrani, romska djevojčica koja je s obitelji izgnana na Kosovo i kojoj je francuski predsjednik Francois Hollande ponudio da sama nastavi školovanje u Francuskoj, izjavila je da se ne želi vratiti u Francusku bez obitelji.

‘Neću sama ići u Francusku, neću ostaviti svoju obitelj. Moja braća i sestre također se moraju školovati’, rekla je Leonarda Dibrani, 15-godišnjakinja rođena u Italiji, za agenciju France Presse.

Od njezinih petero braće i sestara, četvero je rođeno u Italiji, a najmlađa sestra kojoj je 17 mjeseci, rođena je u Francuskoj.

Njezin otac Resat (47), jedini u obitelji koji je rođen na Kosovu, razljutio se: ‘Ako (povratak) nije moguć milom, onda će se dogoditi silom.’ ‘Nema nikakve šanse da pristanem na razdvajanje svoje obitelji’, dodao je Leonardin otac koji je još u petak upozorio da će se ‘kako god bilo’ sa svojima vratiti u Francusku.

Xhemalia (41), Leonardina majka, još više je povrijeđena, poručila je francuskom predsjedniku: ‘Ako želi djecu, neka ih sam napravi’.

‘Ako preda zahtjev, s obzirom na okolnosti, i ako želi nastaviti školovanje u Francuskoj, primit ćemo je’, rekao je Hollande, naglasivši da to vrijedi ‘samo za nju’.

Nešto ranije, Leonardin otac je izvješće francuskog ministarstva unutarnjih poslova u kojemu se kaže da je izgon Leonarde i njezine obitelji na Kosovo početkom listopada bio ‘sukladan propisima koji su na snazi’ u Francuskoj, nazvao ‘katastrofalnim’.

Izgon kosovske Romkinje je sukladan propisima

Sporan izgon na Kosovo romske učenice Leonarde Dibrani i njezine obitelji ‘sukladan je propisima koji su na snazi’ u Francuskoj, po istražnom izvješću koje je objavilo francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

No redarstvene snage ‘nisu pokazale potrebno razumijevanje’ privodeći učenicu dok je bila na školskom izletu 9. listopada, ocijenjuje se u tom izvješću koje preporuča ‘zabranu’ policijskih intervencija ‘u vrijeme škole’.

Više tisuća učenika srednjih škola prosvjedovalo je u petak tražeći da se Leonarda vrati u Francusku. (Hina)

tačno.net
Autor 19.10.2013. u 16:57

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija