17 mrtvih, 60-ak ozljeđenih na Mount Everestu: U lavini nakon potresa poginuo jedan od direktora Googlea

tačno.net
Autor 26.4.2015. u 10:37

17 mrtvih, 60-ak ozljeđenih na Mount Everestu: U lavini nakon potresa poginuo jedan od direktora Googlea

Direktor iz Googlea Dan Fredinburg jedan je od alpinista koji su poginuli u lavini na Mount Everestu nakon razornog potresa u Nepalu, priopćila je kompanija.

Fredinburg se penjao na vrh svijetu s još trojicom zaposlenika Googlea. Niti jedan od njegovih kolega nije ozlijeđen, priopćio je dužnosnik tvrtke Lawrence You.

Fredinburg je bio šef odjela za privatnost Google X koji se bavi istraživanjima.

Fredinburg je pretrpio teške ozljede glave i nije uspio preživjeti, objavila je njegova sestra Megan na društvenim medijima. Njegovu smrt potvrdila je i tvrtka Jagged Globe koja je organizirala put na Everest. Također je objavila da drugi članovi tima nisu u životnoj opasnosti.

Indijski vojni planinski tim pronašao je 18 tijela na Mount Everestu gdje je lavina prouzročena potresom pomela bazni logor.

Subotnji potres, čiji je centar bio između dva najveća nepalska grada Kathmandu i Pokhara, najgori je u Nepalu u zadnjih 81 godinu.

Najmanje tisuću penjača bilo je na putu prema Moutn Everestu

Svi alpinisti koji su se u trenutku razornog potresa, koji je u subotu pogodio Nepal, nalazili na Mount Everestu iznad baznog logora kojeg je zatrapala snježna lavina sigurni su, objavio je u nedjelju predsjednik nepalskog planinarskog udruženja.

Logor 1 je na visini od 6065 metara a logor 2 na visini od oko 6500 metara i u trenutku potresa tamo je bilo oko stotinu alpinista.

Spasilački napori na najvišoj planini svijeta bili su u nedjelju ujutro otežani zbog toga što su penjačke staze iznad baznog logora bile blokirane, kazao je Ang Tsherig šerpa za Reuters.

I evakuacija ozlijeđenih iz baznog logora, koji je na visini od 5380 metara, bila je otežana u nedjelju zbog lošeg vremena jer helikopteri nisu mogli polijetati iz Katmandua.

U lavini koja je snijegom prekrila bazni logor ozlijeđena je 61 osoba a indijska vojska u subotu je pronašla 17 tijela u tom logoru u kojem su od subote stotine ljudi bile zatočene snijegom.

Prvi ozlijeđeni bili su iz logora evakuirani tijekom nedjeljnog jutra, napisao je u tweetu rumunjski alpinist Alex Gavan koji je u baznom logoru.

“Svi najteže ozlijeđeni su evakuirani helikopterom” napisao je Gavan. “Skrbimo za one kojima treba pomoć, treba nam sna”.

22 alpinista spuštena su iz logora na niže visine i prvih 18 evakuirano je prema Katmanduu helikopterima koji su počeli polijietati iz zračne luke nakon što se popravilo vrijeme koje je tijekom jutra ometalo spasilačke napore.

Američki alpinist John Reiter kazao je za CNN kako su mnogi penjači bili teško ozlijeđeni u lavini, neki su pretrpjeli teške ozljede glave.

“Bilo je to teških 18 sati”, kazao je.

Dužnosnici ministarstva turizma procjenjuju da je najmanje 1000 penjača, među kojima 400 stranaca, bilo u baznom logoru ili na putu prema vrhu Mount Everesta u trenutku potresa koji je do sada odnio više od 1900 života.

Mjesec travanj jedan je od najpopularnijih za uspon na Mount Everest prije nego loše vrijeme, oblaci i kiša krajem svibnja onemoguće uspone.

index.hr

tačno.net
Autor 26.4.2015. u 10:37