25 hiljada eura za informaciju o preostalim odbeglim nacistima

tačno.net
Autor 24.7.2013. u 08:11

Centar Simon-Wiesenthal, koji istražuje nacističke zločine počinjene u Drugom svjetskog ratu, započeo je aktivnosti u najvećim njemačkim gradovima kako bi pronašao počinioce nacističkih zločina.

U okviru akcije “Kasno, ali ne previše kasno – Posljednja prilika 2”, u njemačkim gradovima Berlin, Koln i Hamburg na raznim mjestima je istaknuto dvije hiljade plakata na kojima se pozivaju građani da prijave slučajeve osoba koje su učestvovale u nacističkim zločinima.

Glavni cilj navedene kampanje je da se uz podršku građana pronađu sve osobe koje su počinile bilo kakav oblik nacističkih zločina kako bi im se sudilo za počinjena zlodjela. Svaka osoba koja ponudi relevantne podatke o osobama umiješanim u nacističke zočine bit će nagrađena sa 25 hiljada eura.

Jedan od organizatora kampanje Efraim Zuroff istakao je da se u Njemačkoj još uvijek nalazi između 60 i 120 osoba koje su počinile nacističke zločine, i te osobe su starije od 90 godina.

Međutim, ugledni njemački historičar jevrejskog porijekla Michael Wolffsohn kazao je da je navedena kampanja sramota istakavši da se parama ne smije omalovažavati borba za pravdu jevrejskog naroda.

tačno.net
Autor 24.7.2013. u 08:11