Grčka i EU bliži dogovoru

tačno.net
Autor 23.6.2015. u 09:22

Grčka i EU bliži dogovoru

Grčki premijer Aleksis Cipras ocenio je kasno uveče u ponedeljak, posle sastanka evrozone u Briselu, da je sada “lopta u dvorištu evropskih vlasti” za pronalaženje dogovora ove nedelje kako bi Grčka izbegla bankrot.

“Imam osećaj da je sada lopta u dvorištu evropskih vlasti”, rekao je Cipras novinarima na kraju sastanka na kojem se raspravljalo o novim predlozima vlasti u Atini kreditorskim insititucijama – EU, Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Evropskoj centralnoj banci (ECB).

Cipras je rekao da je grčki osnovni kriterijum “socijalna pravda”. “Štitićemo plate i penzije i prosečnu porodicu”, istakao je grčki premijer.

“Naš predlog je prihvaćen kao osnova za pregovore koji će biti nastavljeni narednih dana“, dodao je Cipras, navodeći da Grčka “ne želi vremenski ograničeni sporazum, već potpuno i održivo rešenje uz ekonomski rast i sposobnost zemlje da ostane na svojim nogamama”.

Lideri država EU članica evrozone su u Briselu zaključili da su novi predlozi vlade u Atini “pozitivan korak napred” ka reševanju grčke krize, a u utorak će ministri finansija evrozone utvrditi konačnu ocenu koju treba da potvrde šefovi država ili vlada EU u četvrtak.

To je po završetku sastanka lidera evrozone saopštio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je rekao da je “uveren da se predlozima koje je grčka vlada danas iznela, može doći do rešenja za sprečavanje haotičnog i nekontrolisanog izlaska Grčke iz evrozone”.

“Grčki premijer Cipras nas je uverio u spremnost Grčke da bude predusretljiva i deluje konstruktivno i poslednjih sati smo videli da su sve strane privržene pronalaženju rešenja”, istakao je Tusk.

Novi grčki predlozi Evropskoj komisiji(EK), Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu(MMF) su pozitivan korak napred, kako je to procenjeno na vanrednom samitu evrozone, dodao je on.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izjavio da je takođe ubeđen da će ministri finansija evrozone uspeti da usaglase predlog za rešenje i ponude ga šefovima država ili vlada EU u četvrtak u Briselu.

Grčkoj je pretila opasnost da, ukoliko ne bi došlo do sporazuma s EK, ECB i MMF o dodatnoj pomoći, bankrotira jer ne bi bila u stanju da plati 7,2 milijarde dugova koji dospevaju 30. juna.

RSE

tačno.net
Autor 23.6.2015. u 09:22