Dan žalosti u Libanonu, desetine mrtvih i hiljade povrijeđenih u eksploziji u Bejrutu

 RSE
Autor/ica 5.8.2020. u 09:38

Dan žalosti u Libanonu, desetine mrtvih i hiljade povrijeđenih u eksploziji u Bejrutu

U Libanonu je 5. avgust Dan žalosti nakon što je, prema izjavi ministra zdravlja Hamada Hassana, najmanje 80 osoba poginulo i više od 4.000 povrijeđeno u jakoj eksploziji u luci u centru glavnog grada Bejruta, proglašenog “gradom pogođenim katastrofom”.

Zvaničnici su objavili da očekuju da ta brojka nastavi rasti, dok spasilačke ekipe u ruševinama nastavljaju tražiti povrijeđene i umrle.

Premijer Hassan Diab objavio je da je eksplodiralo uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata, prouzrokujući neviđenu smrt i štetu u glavnom gradu Libanona.

“Neprihvatljivo je da se tovar amonijum nitrata, procenjen na 2.750 tona, šest godina nalazi u skladištu, bez ikakvog nadzora”, izjavio je na hitnom sinoćnjem sastanku Vrhovnog saveta odbrane.

“To je neprihvatljivo i o tom pitanju ne možemo ćutati”, dodao je, kako je novinarima preneo njegov portparol.

Amonijum nitrat je veštačko đubrivo i takođe komponenta eksploziva.

“Nećemo stati dok ne nađemo osobu odgovornu za to što se dogodilo”, obećao je premijer.

Vrhovni savjet odbrane “preporučio je” Vladi da proglasi “vanredno stanje” od dvije sedmice u Bejrutu. Tokom tog perioda, “vrhovna vojna vlast će imati sva ovlašćenja u pitanjima bezbjednosti”, navodi se u saopštenju sa sjednice Vrhovnog saveta odbrane.

U televizijskom izlaganju, predsjednik Michel Aoun je rekao da je odlučio osloboditi sumu od 66 miliona dolara, u budžetu namijenjenu za hitne slučajeve.Također je rekao da će biti pokrenula istraga o eksploziji i da će rezultati biti poznati za pet dana. Dodao je da će se odgovorni suočiti s najrigoroznijim kaznama.

Eksplozija je sravnila sa zemljom veći dio luke i oštetila mnoge zgrade u Bejrutu, izbijajući prozore i vrata, a u ruševinama ima zatrpanih ljudi, navode zvaničnici.

George Kettaneh, generalni sekretar Crvenog križa izjavio je da je stotine osoba prevezeno u bolnicu, ali da je još veliki broj onih koji su zarobljeni u svojim domovima koji su oštećeni usljed eksplozije.

Šef libanonske unutrašnje sigurnosti Abbas Ibrahim rekao je da se velika eksplozija u luci dogodila u dijelu u kojem su smješteni visokoeksplozivni materijali, a ne eksplozivni, kako je ranije izvijestila državna novinska agencija NNA.

Govoreći novinarima u televizijskom obraćanju, odbio je nagađati o uzroku eksplozije u glavnom gradu Libanona, dodavši da “ne možemo nagađati prije istrage”.

Predloženo proglašenje vanrednog stanja

Vrhovno vijeće obrane Libanona proglasilo je Bejrut gradom pogođenim katastrofom i preporučilo kabinetu da proglasi vanredno stanje kad se sastane u srijedu, navodi se u izjavi u koju je agencija Rojters imala uvid, a prenose je i lokalni mediji.

Libanonski predsjednik Michel Aoun u utorak uveče je potvrdio da bi se vanredno stanje u Bejrutu trebalo proglasiti na dvije sedmice te zatražio hitan sastanak kabineta u srijedu, 5. avgusta.

Aoun je u primjedbama objavljenim na računu Predsjedništva na Twitteru rekao da je “neprihvatljivo” da se 2.750 tona amonijum-nitrata skladišti u skladištu šest godina bez sigurnosnih mjera i obećao je da će se odgovorni suočiti sa “najstrožim kaznama”.

Premijer Hassan Diab proglasio je 5. avgust Danom žalosti i pozvao “prijateljske zemlje” da pošalju pomoć.

“Šaljem hitan apel svim zemljama koje su prijatelji i braća i vole Libanon, da stanu uz njega i pomognu nam da liječimo te duboke rane”, kazao je u televizijskom obraćanju.

Zemlje već ponudile pomoć

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je da Francuska stoji “uz Libanon” i da je spremna pomoći.

“Francuska stoji i uvijek će stajati uz stranu Libanona i Libanonaca. Spremna je pružiti pomoć u skladu s potrebama koje su iskazale libanonske vlasti”, naveo je ministar na svom Twitter profilu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se francuska pomoć i resursi šalju u Libanon.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo ponudio je u utorak američku pomoć Libanonu.

“Nadgledamo i spremni smo da pomognemo narodu Libanona dok se oporavlja od ove užasne tragedije”, napisao je Pompeo na Twitteru.

Izvori bliski Hezbolahu negirali su glasine da je Izrael gađao skladište oružja, prenijeli su izraelski mediji.

Izrael je ponudio humanitarnu i medicinsku pomoć Libanonu preko međunarodnih organizacija, javlja list Haretz.

Turska također “stoji u solidarnosti sa našom libanonskom braćom i sestrama u ovom teškom trenutku”, rekao je Fahrettin Altun, direktor komunikacija predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. “Sve naše vladine agencije spremne su pomoći libanonski narod.”

Eksplozija je oštetila mnogo zgrada, uključujući sjedište bivšeg premijera Saada Haririja, prenosi CNN.

Ogroman oblak dima mogao se vidjeti iz cijelog grada, a svjedoci su rekli kako je bilo izvještaja o požaru i nekoliko manjih eksplozija u luci koja je prethodila velikoj eksploziji, dodaje britanski Guardian.

Na društvenoj mreži Twitter građani su objavili snimke eksplozije u luci.

Novinarka Daily Stara, Ghada Alsharif, postavila je video kancelarija tog medija nakon eksplozije na Twitter.

Eksplozija se dogodila tri dana prije nego što sud uz podršku Sjedinjenih Država treba da donese presudu na suđenju četvorici osumnjičenih iz šiitske grupe Hezbollah zbog bombaškog napada 2005. godine u kojem je ubijen bivši premijer Rafik al-Hariri i još 21 osoba.

Eksplozija se osjetila i na Cipru

Na Cipru, mediteranskom ostrvu koje leži 180 kilometara sjeverozapadno od Bejruta, stanovnici su rekli agenciji Rojters da su čuli dva odvojena praska i da su osjetili podrhtavanje tla. Jedan stanovnik glavnog grada Nikozije rekao je da mu se kuća zatresla i da su mu roletne lupale.

Eksplozija se dogodila tokom velike ekonomske i finansijske krize u kojoj se Libanon nalazi.

RSE

 RSE
Autor/ica 5.8.2020. u 09:38