5.000 Britanaca pod policijskom istragom zbog Facebooka i Twittera

tačno.net
Autor 28.12.2012. u 11:43

5.000 Britanaca pod policijskom istragom zbog Facebooka i Twittera

Izvještaji o krivičnim djelima počinjenim putem Facebooka i Twittera, koji uključuju uvredljive poruke, zlostavljanje i uhođenje, povećali su se za osam puta u posljednje četiri godine.

U 2008. godini u Velikoj Britaniji je zabilježeno 556 žalbi upućenih policiji, ali fenomen zločina putem društvenih mreža je porastao, tako da je prošle godine zabilježeno 4.908 prijava.

Da ovi zločini ne prolaze nekažnjeno govori podatak da je protiv 653 osobe pokrenuta tužba.

Policija u Lancashireu je zaprimila više prijava zbog prijetnji smrću i seksualnih uvreda.

“U nekim slučajevima uočavamo kako policija nije ukorak sa društvenim mrežama te zbog toga teže rješavamo takvu vrstu zločina. Suočavamo se i s problemom slobode govora, jer se mnogi brane tim postulatom. Potrebno je izvršiti reforme u zakonu kako bi policija efikasnije djelovala protiv ovakve vrste zločina”, izjavio je Nick Pickles, direktor nevladine organizacije Big brother Watch.

Britanac Paul Chambers je u maju 2010. godine osuđen zbog šale na Twitteru.

“Robin Hood aerodrom je zatvoren. Imate sedam dana da popravite to us***o stanje inače ću vas dići u zrak”, tvitao je Chambers kada je aerodrom bio zatvoren zbog snijega.

Ovo je bio veliki preokret u Velikoj Britaniji jer je pokazao da ma koliko društveni mediji izgledali bezazleno za zločine, oni ne mogu vječno biti skriveni.

Zabilježena je i presuda u kojoj je devet osoba treba platiti odštetu ženi koju je silovao Ched Evans, a čije su ime otrkili na Twitteru i Facebooku.

tačno.net
Autor 28.12.2012. u 11:43