Napad na bivšeg premijera Japana, Abe hospitalizovan, napadač priveden

 RSE
Autor/ica 8.7.2022. u 08:57

Napad na bivšeg premijera Japana, Abe hospitalizovan, napadač priveden

foto: socialne mreže

Bivši japanski premijer Shinzo (Šinzo) Abe na koga je pucano tokom govora u gradu Nara je u “veoma teškom stanju”, rekao je premijer Japana Fumio Kišida. Kišida je rekao da se “od srca moli” da Abe preživi napad i osudio pucnjavu.

“Trenutno lekari čine sve što mogu”, rekao je on. “U ovom trenutku, nadam se i molim se da će bivši premijer Abe preživeti ovo. (..) Učinićemo sve što možemo“, dodao je.

Abe je pogođen s leđa i srušio se na pola puta tokom svog govora, javila je televizija NHK. Njegov napadač je u pritvoru, dodaje se.

Bivši guverner Tokija Yoichi (Joiči) Masuzoe naveo je u tvitu da se kod Abea provodi kardiopulmonalna reanimacija.

Termin se često koristi pre nego što se smrt službeno potvrdi u Japanu.

“Bivši premijer Abe upucan je oko 11:30 po lokalnom vremenu (4:30 po centralnoevropskom vremenu) u Nari. Jedan muškarac, za kojeg se veruje da je ubica, je priveden. Stanje bivšeg premijera Abea trenutno nije poznato”, rekao je novinarima glavni sekretar kabineta Hirokazu Matsuno.

“Bez obzira na razlog, takav varvarski čin se nikada neće tolerisati i mi ga oštro osuđujemo.”

Premijer Japana je kazao da se, iako su motivi napadača nepoznati, ne može zanemariti veza sa tekućom predizbornom kampanjom. “Izbori se održavaju. To je sam temelj demokratije i desio se takav incident”, rekao je on. “To je varvarski i zlonameran čin i ne može se tolerisati. Učinićemo sve što možemo i želeo bih da upotrebim najekstremnije reči koje postoje da osudim ovaj akt”, rekao je.

Pogled iz vazduha prikazuje mesto gde je upucan bivši japanski premijer Šinzo Abe 8. jula 2022.
Pogled iz vazduha prikazuje mesto gde je upucan bivši japanski premijer Šinzo Abe 8. jula 2022.

O napadu rečima očevidaca

Čini se da video snimci koji kruže društvenim mrežama, a koji se ne mogu nezavisno proveriti, prikazuju bolničare koji su se skupili oko Abea nasred ulice. Navodno je hitno prevezen u bolnicu, prenosi BBC.

Abe je držao govor za kandidata u Nari kada se napad dogodio. Očevici kažu da su videli muškarca sa, kako su opisali, velikim pištoljem iza leđa.

Čini se da ga je prvi hitac promašio, ali je drugi pogodio Abea u leđa. Odmah je pao na zemlju i počeo da krvari. Obezbeđenje je potom uhvatilo napadača koji nije pokušao da pobegne.

Lokalni medij NHK rekao je da je Abe bio “svestan i reagovao” u bolničkim kolima, pozivajući se na policijske izvore. NHK je takođe dodao da je policija oduzela napadačev pištolj i identifikovala ga. Veruje se da je rodom iz grada Nara, gde se pucnjava dogodila. Lokalni mediji su izvestili da je on bivši pripadnik japanskih pomorskih snaga za samoodbranu, ekvivalentne mornarici.

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je duboku zabrinutost zbog stanja bivšeg japanskog premijera Šinza Abea. “Naše misli, naše molitve su sa njim, sa njegovom porodicom, sa narodom Japana”, kazao je Blinken na marginama sastanka G20 na indonežanskom ostrvu Bali, prenosi Rojters.

“Ovo je veoma, veoma tužan trenutak. Čekamo vesti iz Japana”, dodao je.

Abe, koji je bio japanski premijer sa najdužim stažem, podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge. Kasnije je otkrio da pati od simptoma ulceroznog kolitisa, crevne bolesti.

Nasledio ga je njegov bliski stranački saveznik Yoshihide (Jošihide) Suga, kojeg je kasnije zamenio Fumio Kishida (Kišida).

Retki su slučajevi nasilja oružjem u Japanu, u kojem je oružje zabranjeno.

RSE

 RSE
Autor/ica 8.7.2022. u 08:57