SZO: Opada broj novih infekcija korona virusom i smrtnih ishod

RSE
Autor 1.9.2022. u 07:41

SZO: Opada broj novih infekcija korona virusom i smrtnih ishod

Broj novih infekcija korona virusom i smrtnih ishoda bolesti prijavljenih na globalnom nivou nastavio je da opada skoro svuda u svetu, što je Svetska zdravstvena organizacija na današnjem brifingu opisala “poželjnim padom”.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija saopštila je da je prošle nedelje prijavljeno 4,5 miliona novih infekcija korona virusom, što je 16 odsto manje nego prethodne nedelje.

Broj smrtnih slučajeva je takođe pao i to 13 odsto, te je umrlo 13.500 pacijenata.

SZO je saopštila da je broj zaraženih korona virusom opao svuda u svetu, dok je broj smrtnih slučajeva smanjen svuda osim u jugoistočnoj Aziji, gde je 15 odsto veći, i u zapadnom Pacifiku.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da sa početkom zime na severnoj hemisferi i mogućom pojavom opasnijeg soja korona virusa, stručnjaci očekuju rast hospitalizacija i smrtnih slučajeva, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Tedros je rekao da su stope vakcinacije, čak i u bogatim zemljama, i dalje preniske, napominjući da 30 odsto zdravstvenih radnika i 20 odsto starijih osoba još nije primilo vakcinu.

RSE

RSE
Autor 1.9.2022. u 07:41