Aarhus: Radnici i antifašisti radikalne ultradesničare “istjerali iz grada”

Autor 1.4.2012. u 20:21

Aarhus: Radnici i antifašisti radikalne ultradesničare “istjerali iz grada”

ZANIMLJIVIM scenama jučer su mogli svjedočiti građani danskog grada Aarhusa, gdje su održane dvije velike demonstracije s potpuno suprotnim ideološkim i političkim predznacima.

Naime, u organizacije radikalne desničarske organizacije Engleska liga obrane (EDL), u Aarhusu se na mitingu naziva “Europski susret protiv džihada” skupilo oko 300 ultradesničara iz Danske, Britanije, Njemačke, Švedske i Poljske, kako bi prosvjedovali “protiv islamizacije Europe. Treba napomenuti kako je ideologijom Engleske lige obrane bio zadojen i Anders Breivik, koji ih je nerijetko citirao u svom manifestu.

Iako se EDL pokušao distancirati od Breivika, kao i od neonacizma, njihova ksenofobična i rasistička ideologija, usmjerena ponajprije na muslimane, bila je previše za progutati za građane Aarhusa, ali i brojne druge europske antifašiste koji su im se pridružili na kontraprosvjedu.

Oko 5000 ljudi krenulo je u povorku noseći transparent sa sloganom “Aarhus za različitost”. Osim ovog transparenta, bila su vidljiva i brojna druga radnička  ljevičarska obilježja, poput crvenih zastava sa srpom i čekićem.

Naravno, miran suživot dviju radikalno suprotnih skupina bilo je teško osigurati, unatoč jakom policijskom kordonu koji ih je razdvajao. Naelektrizirana atmosfera kulminaciju je doživjela kada se manja grupa maskiranih mladih ljevičara pokušala probiti prema desničarskom skupu, što je rezultiralo obračunom s policijom. Prema izvještajima policije, uhićene su 83 osobe.

Međutim, da neofašizmu i rasizmu nije mjesto u Aarhusu, “antidžihadisti” su definitivno shvatili kada je njihov autobus, unatoč policijskoj pratnji, po odlasku iz grada zasut bocama i kamenjem. Metoda možda baš i nije najbolja, ali poruka je jasna.

Index.hr

Autor 1.4.2012. u 20:21