Abbas: Palestinska država nema alternativu

tačno.net
Autor 25.12.2014. u 10:12

Abbas: Palestinska država nema alternativu

Palestinski predsjednik na dočeku Božića u Betlehemu naglasio i da Jerusalem mora biti otvoren za sve religije.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je na svečanoj večeri povodom dočeka Božića u Betlehemu poručio da teritorije koje su okupirane nakon 1967. godine pripadaju palestinskoj državi, čiji glavni grad je Istočni Jerusalem i da niti jedno drugo rješenje nije prihvatljivo.

On je naglasio i da Jerusalem mora biti otvoren za sve religije i da svi ljudi u njemu mogu slobodno ispoljavati svoju vjeru i tradiciju, prenosi agencija Anadolija.

Ističući kako će nastaviti pozivati na trajni mir, Abbas je kazao da kršćani i muslimani bratski žive u Palestini.

Večeri je prisustvovao i palestinski premijer Rami al-Hamdallah, jordanski ministar turizma Nidal Katamin kao i izaslanik jordanskog kralja Abdullaha.

Jordan je 18. decembra Vijeću sigurnosti predao nacrt rezolucije o Palestini, koji je prethodno usaglašen s predstavnicima nekoliko arapskih zemalja, a koji predviđa da se Izrael najkasnije do 2017. godine povuče s okupirane palestinske teritorije i da se uspostavi palestinska država s Istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Rasprava o rezoluciji

Palestinski predsjednik je ranije rekao da je nacrt predat nakon što su se Palestinci dogovorili sa Francuskom o zajedničkom tekstu.

Francuska je u novembru počela diskusije s Velikom Britanijom i Njemačkom o opcijama za odvojenu rezoluciju kojom bi se odredio rok za okončanje pregovora o konačnom sporazumu.

Nacrt koji podržavaju Evropljani određuje rok od dvije godine za okončanje pregovora, a ne spominje se pitanje izraelske okupacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je sve pozive na povlačenje s okupirane Zapadne obale i anektiranog Istočnog Jerusalema, ističući brigu za sigurnost.

Washington je više puta koristio pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a da podrži svog saveznika. Administracija SAD-a podsjeća da obećana palestinska država mora biti rezultat pregovora s Izraelom.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 25.12.2014. u 10:12