Afera oko dobacivanja u austrijskom parlamentu
„Niste u Bosni!“

Hasnain Kazim
Autor 13.6.2018. u 17:54

Afera oko dobacivanja u austrijskom parlamentu<br>  „Niste u Bosni!“

Foto: imago/ Eibner

Austrija debatuje oko rasizma i pristojnosti: neprikladno dobacivanje prilikom govora jedne poslanice sa bosanskim korijenima. Sad obje strane govore o “drskosti”.

Uredio: Ešref Zaimbegović

Alma Zadić je upravo govorila o nesigurnosti u Austriji. Radilo se o mogućem protivzakonitom pretresu Saveznog ureda za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma (BVT) kao i više privatnih stanova zaposlenih u ovome uredu. U diskusiji je bila optužba o mogućem prekoračenju kompetencija ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla iz desničarsko populističke FPÖ. Opozicija je kritikovala da je on ovom akcijom „ugrozio sigurnost Austrijanki i Austrijanaca“.

To je tematizirala i poslanica Zadić iz opozicione liste Pilz u ponedjeljak za vrijeme posebne sjednice nacionalnog vijeća, kako se zove austrijski parlament u Beču. Govorila je o „sigurnosnopolitičkoj katastrofi“ koju je izazvao Kickl.

Tada je poslanici, koja je 1984. rođena u Tuzli, Bosna i Hercegovina, i kao desetogidišnjakinja  sa roditeljima za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini izbjegla u Austriju, neko iz plenuma doviknuo: „Vi niste u Bosni! Nemojte to zaboraviti!“. Drugi glas je rekao: „Alma, kod mene si sigurna!“. Zadić, diplomirana pravnica, kratko je odgovorila: “Gospodine poslaniče, moje porijeklo nema veze sa BVT”.

U početku je bilo nejasno ko je dobacivao. Posmatrači su pretpostavljali da su iz redova FPÖ a stenografski protokol je u početku označio Wernera Neubauera za prvo i Wolfganga Zangera za drugo dobacivanje. Neubauer je to demantirao a kasnije se ispostavili da je Johann Rädler iz konzervativne ÖVP odgovoran za prvu primjedbu.

Od tada su se u medijima i socijalnim mrežama raspalili osjećaji. Bulevarski list “Österreich” piše o „rasističkom ispadu u parlamentu“, korisnici interneta pišu o „najgorem rasizmu i seksizmu“. Zadićeva je kasnije izjavila  da „nije prvi puta da se moje porijeklo uvlači u stručnu raspravu“. Ona to smatra „drskošću“.

Oni koji su dobacivali neće se izviniti

Oni koji su dobacivali pokazuju se tvrdoglavim. Rädler kaže za SPIEGEL: „Neću se izviniti gospođi Zadić. Drskost je meni podmetati mržnju prema strancima. Ja sam 1994. prihvatao izbjeglice iz Bosne i organizovao pomoć. Ja pripadam bosanskoj grupi prijateljstva u parlamentu.“

Na pitanje zašto je u jednoj stručnoj raspravi ciljao na porijeklo poslanice on je rekao: „Gospođa Zadić i u svome životopisu sama tematizira da je izbjeglica iz Bosne. Bosna je korumpirana država, ima jednu od najviših statistika kriminala. I onda ta dama opisuje Austriju kao nesigurnu. Ja ne dopuštam da se o Austriji loše govori!“ Ustvari morala bi se izviniti Zadić. Rädler je gradonačelnik gradića Bad Erlach u Donjoj Austriji.

Za drugo dobacivanje poslanika Zangera generalni sekretar FPÖ Christian Hafenecker, je rekao da u njemu ne vidi „nikakav seksizam“. Doslovno je rekao: „Šta je u tome neprijateljsko prema ženama ja stvarno ne znam.“ Mora se vidjeti „ukupan kontekst“, citira ga nedeljnik „Profil“. Konačno Zadić je ministra Kickla „vrijeđala“ i zato je moglo doći do emocionalnih dobacivanja.

Dva „naknadna poziva na red“

Više opozicionih političara zahtjeva sada debatu o rasizmu, pristojnosti, seksizmu i respektu. Vođa opozicije Christian Kern iz socijaldemokratske SPÖ govorio je o „seksističkim i ksenofobnim tiradama“ u parlamentu protiv „jedne uspješne odvjetnice kojoj oni ne mogu ni dohvatiti vode“.

Kern je osim toga kritikovao da je ministar Kickl za vrijeme debate sa klupa vlade „ušutkivao“ političke protivnike. Sve u svemu to je bio „dokaz nesposobnosti“. Predsjednik nacionalnog vijeća Wolfgang Sobotka (ÖVP) uputio je u srijedu dvije „naknadne opomene“ Rädleru i Zangeru. Prije podne je afera sa dobacivanjem bila ipak tema u parlamentu. Sobotka ju je stavio na dnevni red.

spiegel.de

Hasnain Kazim
Autor 13.6.2018. u 17:54