Afganistan: Karzai odbio potpisati sporazum sa američkim vlastima

tačno.net
Autor 26.11.2013. u 13:37

Afganistan: Karzai odbio potpisati sporazum sa američkim vlastima

Afganistanski predsjednik razgovarao sa savjetnicom američkog predsjednika Baracka Obame, Susan Rice

KABUL (AA) – Afganistanski predsjednik Hamid Karzai primio je savjetnicu američkog predsjednika Baracka Obame Susan Rice, koja se nalazi u trodnevnoj posjeti Kabulu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rice i Karzai razgovarali su o Bilateralnom sporazumu o sigurnosti koji je vezan za ostanak američkih vojnika u Afganistanu nakon 2014. godine. Rice je pokušala ubijediti Karzaija da potpiše sporazum koji je odobrila i Narodna skupština Afganistana, ali je Karzai odbio potpisivanje.

Karzai je kazao kako ima nekoliko preduslova poput onoga da američki vojnici ne smiju vršiti pretrese afganistanskih kuća, intervenisati na predsjedničkim izborima koji će biti održani u aprilu naredne godine, kao i to da moraju podržati mir u zemlji. Karzai također zahtijeva povrat afganistanskih zatvorenika iz Guantanama.

Američke vlasti su saopćile da će povući sve vojnike iz Afganistana u slučaju nepotpisivanja ovog sporazuma do kraja godine.

Bilateralni sporazum o sigurnosti sastoji se od 26 članova.

Američke vlasti susrele su se sa sličnom situacijom u Iraku prije dvije godine, kada su povukle sve vojnike iz Iraka jer nisu postigle dogovor sa iračkim vlastima.

Ukoliko američki vojnici ostanu u Afganistanu, američke vlasti će donirati godišnje 4,1 milijardu dolara kao vojnu pomoć i podršku projektima razvoja.

tačno.net
Autor 26.11.2013. u 13:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija