Afganistan legalizirao premlaćivanje žena!

tačno.net
Autor 5.2.2014. u 12:45

Afganistan legalizirao premlaćivanje žena!

Mala promjena afganistanskog kaznenog zakona imat će ogromne posljedice u zemlji u kojoj su ‘ubojstva iz časti’ i prisilni brakovi svakodnevica, piše The Guardian. Naime novi afganistanski zakon će omogućiti muškarcima da fizički napadaju svoje žene, djecu i sestre, bez straha od sudskog kažnjavanja, poništavajući tako godine sporog napretka u borbi protiv nasilja u ovoj zemlji

Piše: P.S., Tportal

Mala, ali značajna promjena u afganistanskom kaznenom zakonu zabranjuje rodbini optužene osobe da svjedoči protiv nje, piše The Guardian. Većina slučajeva nasilja nad ženama u Afganistanu događa se u krugu obitelji, tako da će zakon koji je parlament već usvojio, a čeka još samo potpis predsjednika Hamida Karzaija, učinkovito utišati žrtve, kao i većinu potencijalnih svjedoka njihove patnje.

Prema novom zakonu, tužitelji nikada ne bi mogli doći na sud kao Sahar Gul, maloljetna nevjesta čija ju je tazbina okovala lancima u podrumu i izgladnjivala, zapalila i pretukla kad je odbila raditi kao prostitutka za njih. Žene poput 31-godišnje Sitare, čiji je nos i usne odrezao njezin suprug krajem prošle godine, nikada ne bi mogla ustati protiv svojih napadača da je ovaj zakon prije donesen, podsjeća The Guardian.

‘Ubojstva iz časti’ koja izvršavaju očevi i braća koji ne odobravaju žensko ponašanje bit će gotovo nemoguće kazniti. Prisilni brak i prodaja ili trgovanje kćerkom iz osvete ili da se podmiri dug će također biti uglavnom izvan kontrole zakona u zemlji u kojoj je i inače rijetkost kažnjavanje zlostavljanja.

Human Rights Watch je kazao da će ovaj zakon ‘pustiti zlostavljače žena i djevojaka s lanca’.

Promjena se događa u dijelu kaznenog zakona pod naslovom ‘Zabrana propitivanja pojedinca kao svjedoka’. Drugi na koje se odnosi zabrana su djeca, liječnici i branitelji optuženoga.

Veze s Washingtonom, koje su loše već godinama, još su se više pogoršale.

Zemlje koje su potrošile milijarde dolara ne bi li se poboljšalo afganistansko pravosuđe i ljudska prava danas su uglavnom usmjerene na sigurnost te se povlače iz afganistanske politike.

Heather Barr iz Human Rights Watcha je kazala kako su protivnici ženskih prava ohrabreni posljednjih godinu dana, čim su vidjeli priliku da unazade njihova prava. Naglasila je kako je još od svibnja prošle godine bilo poznato da bi ovaj zakon mogao biti donesen, ali se o tome nije govorilo javno.

 

tačno.net
Autor 5.2.2014. u 12:45