Afganistan: SAD nije izvršio dovoljan pritisak na predsjednika Ghanija

tačno.net
Autor/ica 25.10.2021. u 09:24

Afganistan: SAD nije izvršio dovoljan pritisak na predsjednika Ghanija

foto: youtube

Zalmay Khalilzad kaže da je bijeg afganistanskog predsjednika 15. augusta ubrzao potpunu pobjedu talibana i poništio sporazum koji je dogovorio SAD.

Sjedinjene Američke Države nisu izvršile dovoljan pritisak na bivšeg afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija da pristane podijeliti vlast s talibanima, požalio se američki izaslanik za Afganistan koji je dao ostavku u razgovoru koji je u nedjelju objavio kanal CBS.

Govoreći prvi puta nakon ostavke objavljene 18. oktobra, Zalmay Khalilzad je oštro branio sporazum o povlačenju američkih snaga koji je dogovorio s talibanima pod predsjedanjem Donalda Trumpa i izrazio indirektne rezerve o provedbi sporazuma pod sadašnjim predsjednikom Joeom Bidenom, prenosi Hina.

“Sporazum je bio uvjetovan” i predviđa “pregovore” između pobunjenika i vlade Kabula kao i trajno primirje, objasnio je diplomat.

Nakon ulaska u Bijelu kuću, predsjednik Biden je donio “odluku o povlačenju na bazi rasporeda”, ne vodeći računa o tim uvjetima, otkrio je.

“Oni iznad mene su donijeli tu odluku”, dodao je i izrazio žaljenje što su ga “neki” u Washingtonu učinili žrtvenim jarcem odgovornim za haotični odlazak iz Afganistana i za talibansko preuzimanje vlasti.

Naslijeđeni ugovor

“Uvijek nasljeđujemo ugovore, ili ih pristanete provesti ili kažete ‘ne, želim ponovo pregovarati’”, nastavio je.

Demokratska vlada drži da je naslijedivši ugovor koji je dogovorila Trumpova ekipa, morala napustiti Afganistan, jer su zapeli međuafganistanski pregovori o miru i talibani bi nastavili napade na američke snage da su tamo ostale.

Zalmay Khalilzad priznaje da se stvari nisu odvijale kako je želio, ali on većinu odgovornosti pripisuje afganistanskoj vladi bivšeg predsjednika Ashrafa Ghanija i tvrdi da on nikada nije pristao na podjelu vlasti.

“Bio im je draži status quo radije od političkog dogovora”, objasnio je.

Zalmay Khalilzad je dodao da je bijeg afganistanskog predsjednika 15. augusta ubrzao potpunu pobjedu talibana i poništio sporazum koji su dogovorile Sjedinjene Američke Države za tranziciju i podjelu vlasti.

“To je osnažilo najradikalnije talibane, vrlo utjecajne u novoj afganistanskoj vladi”, izjavio je.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 25.10.2021. u 09:24