Afganistan: Ubijena fotoreporterka AP-a, ranjena novinarka

tačno.net
Autor 4.4.2014. u 10:27

Afganistan: Ubijena fotoreporterka AP-a, ranjena novinarka

Policajac pucao i ubio fotoreporterku Anju Niedringhaus i ranio novinarku Kathy Gannon

Fotoreporterka novinske agencije Associated Press Anja Niedringhaus (48)  je ubijena, dok je njena kolegica novinarka Kathy Gannon ranjena dvaput i nalazi se pod medicinskim nadzorom u Afganistanu, javio je reporter AP televizije iz te zemlje koji je prisustvovao incidentu, prenosi Anadolu Agency.

Svjetski poznata fotoreporterka porijeklom iz Njemačke Anja Niedringhaus ubijena je na licu mjesta, kad je na nju i reporterku Kathy Gannon pucao policajac dok su sjedile u svom automobilu u istočnom Afganistanu.

Anja Niedringhaus
 Anja Niedringhaus

“Anja i Kathy zajedno su provele mnogo godina radeći u Afganistanu, izjveštavajući o sukobima i ljudima koji žive u toj zemlji. Anja je bila živa i dinamična, imala je pronicljiv smisao za fotografiju, imala je toplo srce i uživala je u životu. Slomljeni smo zbog ovog gubitka”, kazala je izvršni urednik AP-a Kathleen Carroll u New Yorku.

Stradala fotoreporterka i ranjena reporterka putovale su jutros u konvoju izbornih zvaničnika koji su dostavljali izborni materijal iz grada Khosta u distrikt Tani. Konvoj je štitila vojska i policija. Njih dvije su se nalazile u svom automobilu zajedno sa vozačem i jednim freelancerom, kad je konvoj zaustavljen. Dok su sjedeći u automobilu čekali da konvoj ponovo krene, komandir policijske jedinice po imenu Naquibullah došao je do auta, uzviknuo “Allahu Akbar”, a potom otvorio vatru.

Automobil u kojem su napadnute Anja Niedringhaus i Kathy Gannon

Automobil u kojem su napadnute Anja Niedringhaus i Kathy Gannon

Policajac je nakon incidenta opkoljen i uhapšen, kazao je freelancer iz automobila novinarki AP-a.

AA

tačno.net
Autor 4.4.2014. u 10:27