Afrička unija suspendirala članstvo Egipta zbog vojnog udara

tačno.net
Autor 5.7.2013. u 12:56

Afrička unija (AU) suspendirala je danas članstvo Egipta u toj međudržavnoj organizaciji nakon što je egipatska vojska izvršila vojni udar i svrgnula s vlasti predsjednika Muhameda Mursija, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Suspenzija članstva je pravilo koje Unija uvodi u situacijama kada je, prema njihovim procjenama, ugrožen ustavni poredak zemlje članice.

Istovremeno, general Abdel Maguid Mahmoud, glavni tužitelj Egipta iz vremena Hosnija Mubaraka, dao je ostavku.

Zvaničnici egipatske vojske proglasili su danas vanredno stanje u Suezu i južnom Sinaiju, samo dan nakon vojnog udara kojim je svrgnut egipatski predsjednik Mursi.

Egipatska vojska je ponovila svoj stav da će ”zaštiti sve pokrajine u gradove u zemlji i da neće dozvoliti nasilje i napade na civilno stanovništvo”.

Ova odluka je donesena nakon što je ubijen jedan vojnik i ranjeno njih šest u napadu koji se desio jutros na vojne kontrolne tačke u Sjevernom Sinaju.

Također, Egipat je zatvorio i granični prijelaz Rafah, inače jedini izlaz iz pojasa Gaze koji se nalazi pod izraelskom opsadom.

U Egiptu se održavaju masovni protesti simpatizera bivšeg predsjednika Egipta Muhammeda Mursija.

Egipatsko tužiteljstvo je ranije izdalo nalog za hapšenje 20 vodećih ljudi Muslimanskog bratstva, dok je za 500 članova pokreta objavljena potjernica.

tačno.net
Autor 5.7.2013. u 12:56

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija